10 irritaties in de trein: Mensen die je er het liefst uit wil zetten

Hoewel het een prima vervoersmiddel is om lange afstanden mee af te leggen, is het er al even niet van gekomen. Maar vandaag ga ik weer eens met de trein. Vind ik dat erg? Eigenlijk niet! In de trein neem ik altijd de ruimte om na te denken, te dagdromen of om wat werk te verzetten. Al dan niet met een leuk boek of een lekker muziekje. Toch kun je er niet omheen: Met al dat gezelschap in de coupé loop je wel eens tegen momenten aan waar je iemand het liefst uit de trein wil gooien. Ter voorbereiding deel ik met jou 10 irritaties in de trein. Staan die van jou erbij?

1: Ontzettend hard, dom gepraat

Als een groep mensen gezellig naar een festival gaat zijn ze in een feeststemming. Als een groot gezin met de trein naar oma gaat, heb je er wel eens een kind bij dat vreselijk moet huilen. Nou ja, dat kan. Maar die mensen vallen niet direct onder de noemer ‘ontzettend hard, dom gepraat’. Kliekjes met grieten die alleen maar “Nee ééécht” naar elkaar roepen, jongens die niet naast elkaar op een bankje willen zitten en zich van de ene naar de andere kant van de coupé verstaanbaar willen maken (want jeweettoch, no homo) of roedels hooligans die leuzen schreeuwen, wel.

2: Etensluchtjes a la storthoop

Eén van de beste dingen van met de trein gaan is het pakken van een bak stationsfriet of een omslachtige sandwich uit de kiosk. Die luchtjes zijn aanwezig, maar naar mijn mening niet zo erg. Integendeel, misschien kom ik je vragen waar je die stomende bak lekkers hebt gehaald. Maar niets ruikt erger dan de huisgekookte maaltijden uit tupperware-bakjes die soms uit handtassen verschijnen. Stamppot is kei-lekker. Maar die van je moeder zo te ruiken niet.

3: Slechte muziek die je eigenlijk helemaal niet wil horen

Ondanks het gebruik van een hoofdtelefoon schallen de meest onsmaakvolle tonen door de trein. Nog erger: Van die lui die het tof vinden om muziek op speaker te luisteren, vergezeld met zo’n “had je wat” smoelwerk. Superstoer, niet sociaal.

4: Die zogenaamd super-onopvallende blik op wat je uitspookt

Als je achter je laptop zit, op je tablet kijkt, of je telefoon erbij pakt. Ook wanneer je een boek leest. Sommige mensen kunnen zich niet bedwingen en willen pixel voor pixel, plaatje voor plaatje, woord voor woord bekijken wat jou nou eigenlijk bezig houdt.

5: Lichaamsluchtjes a la ‘slaap jij in een greppel’

Vooral een hit bij warm weer: Zweetlucht. Die nog wordt versterkt als je mamma’s toch-niet-zulke-lekkere stamppot op hebt. En soms ontoereikend wordt verbloemd met hele vieze aftershave.

6: Mensen die contact zoeken terwijl jij daar écht even geen zin in hebt

In veel gevallen is het wel een beetje zielig. Jij moet nog een stuk aftikken op je schoot-computer en er komt een oud besje naast je zitten. “Goh, dat dat allemaal kan hèh, tegenwoordig. Zo maar in de trein.” Gevolgd door een verhaal dat mevrouw wekelijks naar haar dochter gaat met de intercity, dat ze dat allemaal best nog wel kan en dat ze maar één keer hoeft over te stappen, maar dat het wel vervelend is als ze de bus mist. Maar dat dat eigenlijk ook niet zo erg is, want dan komt haar dochter haar toch wel even met de auto ophalen. Maar eigenlijk is dat wel een beetje onnodig, want tja, de bus rijdt toch. Gevolgd door een verhaal over de kleinkinderen, en hun kinderen, vergezeld door een setje pasfoto’s uit een grote leren portemonnee die ze haar ‘portefuille’ noemt terwijl jij ondertussen toch echt je werk probeert af te maken, ondanks dat je dat vrouwtje dat duidelijk om een praatje verlegen zit eigenlijk wat toeschietelijker wil behandelen.

7: Mensen die contact zoeken die je niet in een donker steegje, maar ook niet in de trein wil tegenkomen

Heb jij dat wel eens meegemaakt? De coupé is helemaal leeg, er loopt een man door de trein en die kiest precies de stoel naast jou uit. Vervolgens zegt hij “kom je hier wel vaker?” terwijl zijn knie contact zoekt met jouw knie. Inmiddels weet ik er beter raad mee maar toen ik jonger was vond ik dat soort dingen vreselijk eng.

8: Reizigers die graag hun rotzooi achterlaten

Helaas is dit niet beperkt tot vlekken op de treinbanken of gebruikte servetjes op de grond: Ook DNA wordt door sommige mensen in de trein graag verspreid. Denk aan het vijlen of zelfs knippen van nagels, het uithalen van haarborstels of het plakken van kauwgom of snotjes onder tafeltjes.

9: Gescheld op de conducteur

De trein is ernstig vertraagd. Niemand is blij, want kans om je aansluiting te halen is er niet meer. En je komt te laat voor het eten. Of voor een concert. Of nog erger, voor een begrafenis. Maar meestal hebben de irritaties van reizigers toch te maken met het missen van een volgende trein of bus. Ik vind het onbegrijpelijk dat er in dat soort gevallen idioten zijn die zich compleet afreageren op de conducteur.

10: Een hufterige conducteur

Goed, het gebeurt niet dagelijks, maar ze zijn er wel. Conducteurs die compleet murw zijn geslagen door hun werk en de agressie die daar bij kan komen kijken. Maar je hebt ze: Treindienders die je afsnauwen wanneer je een vraag hebt, je alles behalve het voordeel van de twijfel willen geven wanneer er onverhoeds iets mankeert aan je vervoersbewijs, of zelfs eisen dat je opstaat wanneer je hen je kaartje geeft en je in een overvolle trein op de grond zit.