10 tips voor een rondreis door Costa Rica

Costa Rica is écht een van de mooiste landen waar ik geweest ben. Als natuurliefhebber kun je je geluk niet op; de meest exotische dieren tref je aan bij de kamer van je hotel, je hebt ongerepte zandstranden en je waant je in de jungle in een programma op Discovery Channel. De perfecte bestemming om een rondreis te maken die je je hele leven niet meer zult vergeten!

Reistips voor Costa Rica

1. Huur een auto (met een TomTom)!

Costa Rica is een prachtig land met heel diverse gebieden. Je zult er echt spijt van krijgen als je je hele reis op één plek doorbrengt! Huur daarom een auto, mét een TomTom (of laat de reis over aan een reisbureau!). Voor kaartlezen draai ik mijn hand niet om maar in dit prachtige, wilde landschap ben ik blij dat ik me er niet aan heb gewaagd. De (toeristische) plaatsen liggen op 1 tot soms wel 5 uur rijden uit elkaar. Dat betekend dat je het je niet kunt permitteren om een keertje verkeerd te rijden; tegen de tijd dat je daar achter komt ben je namelijk al een paar uur verder! Neem daarbij in acht dat het land nog maar net is begonnen met het invoeren van straatnamen, en dat het door de staat van sommige wegen echt wordt afgeraden om in het donker te rijden.

2. Ga niet alleen maar naar de toeristische attracties

Costa Rica moet het een groot deel hebben van haar inkomsten uit toerisme. Dat betekend dat attracties zoals de Arenal vulkaan, het Monteverde Rainforest en Rincon de la Vieja druk bezocht worden. Dit is natuurlijk niet zonder reden; de gebieden zijn prachtig en zeker een bezoekje waard. De meest memorabele momenten hebben we echter meegemaakt ver van de gebaande paden!

3. Leef s’ochtends, slaap s’avonds

Het is in Costa Rica het beste om vroeg op te staan, en vroeg naar bed te gaan. Ook wanneer je geen ochtendmens bent wen je daar snel genoeg aan; het wordt namelijk vroeg licht (rond 06:00) en het wordt ook weer vroeg donker (rond 18:00). Wanneer het regent is dat vooral in de middag; een perfect moment om lekker ergens te lunchen. s’Avonds wordt het afgeraden om ver te reizen; zorg daarom dat je op tijd in je hotel bent gesetteld en dat je alleen maar hoeft te zoeken naar een hapje om te eten. Geloof het of niet, maar dit is “the way to go” wanneer je er op uit trekt en het went snel. Wij stonden al snel uit ons zelf om 05:00 op: Heerlijk wakker worden op het terras van je eigen hutje terwijl de mist optrekt en de kolibries rond je hoofd zoemen. Vervolgens lagen we om 21:00 weer voldaan in bed na een prachtige dag.

4. Houdt rekening met de regentijd

Costa Rica heeft wat zij zelf noemen een “dry season” en een “green season”. Het droge seizoen loopt van november tot april. Er valt rond die tijd relatief weinig regen; perfect als je graag de stranden of de hooglanden wilt bezoeken. Aan het eind van het droge seizoen is het landschap minder groen en worden sommige gebieden zo droog en dor als een woestijn. Het natte seizoen begint in mei en eindigt in november. Zoals de naam al zegt is de natuur dan prachtig, maar kun je rekenen op een paar fikse buien in de namiddag: Niet ongewoon op een tropische bestemming! Aan de Atlantische kust valt meer regen dan aan de kant van de Stille Oceaan, behalve in juli en augustus; dan is het precies omgekeerd. Wij zijn tijdens het groene seizoen door Costa Rica gereisd en hebben hier geen last van gehad; de hotelhouders konden ons echter wel vertellen dat er enorme wateroverlast is geweest rond Alajuela, Cartago en de Osa Peninsula! Ik zou dus aanraden om aan het begin of aan het einde van het groene seizoen te reizen.

5. Let op je budget

Costa Rica is een van de duurste bestemmingen in Zuid-Amerika. Dit is de reden dat backpackers het land vaak vermijden. Helaas kwamen wij hier pas achter toen na enkele dagen ons budget gevaarlijk begon te slinken: We hebben in het begin wel 100 euro betaald voor een lekker, maar niet uitermate culinair 3-gangen diner! Dit zal je vooral overkomen in toeristische plaatsen bij restaurants in de hoofdstraat van de plaats. Daarbij hebben we ook de beginnersfout gemaakt om gerechten te nemen die niet op de kaart stonden (met achteraf torenhoge prijzen). Het gevolg was dat ik op de hotel-PC van mijn lodge s’avonds aan het Googelen was, “how to survive in Costa Rica on a budget”. Wat wij hebben geleerd is om de kosten te drukken door hotels te boeken waar het ontbijt bij ingegrepen is, of te ontbijten bij een Soda, een kleine lokale eetgelegenheid. Onze lunch haalden wij vaak bij de supermarkt; leuk om lokale producten te proberen! Dineren deden wij vaak in de meer afgelegen restaurants, of bij een pizzeria. Wanneer we een echt leuk of chique restaurant zagen, pakten we natuurlijk groot uit! Reken er echter op dat je even veel, en soms zelfs wel meer betaald dan in Nederland. Dat geldt niet alleen voor het eten, maar ook voor activiteiten en excursies.

6. Bereid je goed voor

Hoewel het heerlijk is om op de bonnefooi rond te reizen, heb ik voor mijn vertrek veel research gedaan naar leuke plekjes en hotels. Ik ben er nog steeds erg gelukkig mee dat ik dat heb gedaan, want door de slechte bewegwijzering liggen de pareltjes niet op straat! Daarbij is voorpret al halve pret, toch? Maar een goede voorbereiding telt natuurlijk ook voor je bagage. Houdt er rekening mee dat je dagelijks je koffer in en uit zult pakken, dat je wel eens nat zou kunnen worden en dat het in de hooglanden nog best fris kan zijn! Daarbij is het wijs om een packlist af te werken voor tropische bestemmingen.

7. Leer een paar woordjes Spaans

Hoewel het Amerikaanse toerisme in Costa Rica groot is, spreekt lang niet iedereen Engels. Hoewel je met handen en voeten ver komt, wordt je net als in elk land met een grotere glimlach ontvangen als je de taal een beetje probeert te spreken. Het was een kleine moeite om een beetje Spaans te leren, en het komt me tegenwoordig ook van pas op andere reisbestemmingen! Overweeg een digitaal leerpakket of neem een handig Spaans taalgidsje mee.

8. Pin geld wanneer je daar de kans toe hebt

Helaas zijn er in Costa Rica niet overal pinautomaten. Daarbij werkt niet elke bankpas bij elke Costa Ricaanse bank! Zorg er dus voor dat, voordat je uit een toeristische plaats wegtrekt, je eerst voldoende geld pint. Het kan best wel eens zijn dat het een paar dagen duurt voordat je daar weer de kans toe krijgt! Net als in elk land is het aan te raden om te reizen met een creditcard voor noodgevallen (en om bijvoorbeeld je brandstof af te rekenen wanneer je krap bij kas zit).

9. Neem een wereldstekker mee

De netspanning in Costa Rica is 110 volt; dat betekend dat er gebruik wordt gemaakt van Amerikaanse stekkers met platte pennen. Dat kan een probleem zijn wanneer je je telefoon wilt opladen! Maak het jezelf daarom gemakkelijk en koop in Nederland van tevoren een wereldstekker.

10. Neem wat veiligheidsregels in acht

Ondanks dat we op plaatsen zijn geweest waar geen mens een woord Engels sprak, hebben we ons zelden onveilig gevoeld. Er zijn in Costa Rica echter wel een aantal veiligheidsregels die je in acht moet houden, net als in bijna elk ander Zuid-Amerikaans land. Eén daarvan is om dure sieraden, tassen en kleding thuis te laten. In San Jose en in toeristische badplaatsen vallen wel eens berovingen voor. Toeristen hebben in verhouding nu eenmaal veel meer geld dan de lokale bevolking. Dat is ook de reden dat je je huurauto goed op slot moet doen en waardevolle spullen er uit moet halen. Wanneer je rond reist wordt het dan ook aangeraden om eerst je koffers op bestemming te brengen, en vanaf daar naar natuurparken of toeristische attracties rijdt.

Helaas raken er jaarlijks vele toeristen in de National Parks van Costa Rica verdwaald. Hoewel de paden over het algemeen goed zijn gemarkeerd, is het aantrekkelijk om toch nog wat verder de jungle in te trekken. In sommige gebieden (zoals de Osa Peninsula) zijn de paden zelfs erg slecht aangegeven. Wanneer je er op uit trekt, zorg dan dat je ruim voordat het donker wordt vertrekt. Wanneer je echt van plan bent een lange tocht te maken, is het raadzaam om de receptie van je hotel in te lichten.

Onze reis door Costa Rica

Zoals ik al zei is mijn reis door Costa Rica één van de mooiste die ik tot nu toe gemaakt heb. Zelf 3 weken op pad in een land dat zijn weerga niet kent qua flora en fauna. Onze reis hebben we toen geboekt bij TenzingTravel.nl (voorheen Kuoni). Ik was echt enorm onder de indruk hoe vriendelijk en professioneel zij me geholpen hebben, zowel voor, als tijdens, als na de boeking! Daarbij heeft Tenzing Travel heeft enorm goede contacten in Costa Rica en de voorzieningen die wij geboekt hadden waren goed en duidelijk geregeld. Ook boden zij nét dat beetje extra klantvriendelijkheid door ons een telefoon te lenen met een lokale simkaart, om ter plaatse nog het één en het ander te regelen. Zelfs de reisbescheiden kwamen in een mooi reis-etui! Ik moet zeggen dat dit één van de reisbureau’s is waar ik het meest enthousiast over ben!

De reis die we toen hebben geboekt is de Costa Rica Flexdrive. Dit is een individuele reis, waar de huur van een auto bij inbegrepen is. Het mooiste van deze reis was echter het gebruik van de flexi-vouchers, die wij in konden leveren bij de deelnemende hotels. Met of zonder reservering konden wij voor hetzelfde (vrij lage) bedrag terecht bij een grote selectie van accommodaties, verspreid door het hele land. De deelnemende hotels waren van tevoren – en ter plaatse – op te zoeken op een speciale website, waar je als klant een log-in code van ontvangt. Zo kwamen wij niet alleen bij prachtige, unieke hotels op verschillende locaties terecht; door het gunstige tarief van de flexi-voucher zijn we ook in super-de-luxe hotels verbleven die normaal gesproken rond de 200$ per nacht kostten!

Heb je ook interesse in zo’n mooie individuele rondreis door Costa Rica? Neem dan een kijkje op de website van Tenzing Travel. Je kunt er ook terecht voor andere verre, bijzondere bestemmingen!