Citytrip naar St Petersburg: Mijn favoriete bezienswaardigheden

Misschien is Rusland niet het eerste land waar je aan denkt wanneer je een Citytrip wilt maken. Toch is St Petersburg een unieke stad die voorzien is van zo’n rijke geschiedenis en cultuur, dat hij echt een plekje op je bucket list verdiend. En veel gangbare reisorganisaties bieden een Citytrip naar St Petersburg aan! Ik heb er met veel genot drie dagen rondgelopen. In dit artikel kun je alles lezen over mijn favoriete bezienswaardigheden!

De Hermitage

Dit museum, ondergebracht in het Winterpaleis van de oude tsaren aan de Neva rivier, is eigenlijk al een bezienswaardigheid op zich. De meest prachtige kroonluchters, standbeelden en schouwen maken het één van de meest luxueuze oude paleizen ter wereld. Tel daarbij op dat bijna alles wat je ziet omhuld is met een laagje bladgoud: Overdadigheid ten top! Maar het gigantische gebouw herbergt daarbij ook één van de grootste kunstcollecties ter wereld. Rembrandt, Da Vinci, Matisse; menig groot meester is er te vinden. Ook wanneer je geen kunstliefhebber bent weet je na een tripje naar het Hermitage dat je echt iets heel bijzonders hebt meegemaakt.

Koetstocht door de binnenstad

Ben je klaar bij het Winterpaleis? Spreek dan één van de menners van de mooie koetsen aan. Hoewel ik normaal gesproken niet zo’n fan ben van dergelijke toeristische attracties is het gewoon heel bijzonder om een half uurtje per koets door St Petersburg te rijden. Natuurlijk ligt er een dekentje klaar waar je jezelf lekker onder kunt nestelen!

De kerk van de Verlosser op het Bloed

Als je de koetstocht door de stad neemt, wordt je even meegetroond naar één van de mooiste gebouwen in de binnenstad. Deze kathedraal, die in het Engels ook wel “Church of the Savior on Blood” wordt genoemd, ligt vlak aan de drukke Nevksy Prospect en is voorzien van de typisch Russisch orthodoxe koepels en kleuren. Ook het interieur van de kerk is prachtig (had ik al gezegd dat de Russen iets met bladgoud hebben?).

Boottocht over de Neva rivier

Vanaf de rivier de Neva heb je een schitterend uitzicht op het Winterpaleis, maar ook op de andere mooie gebouwen die St Petersburg te bieden heeft. In een kanaaltje tussen de Kerk van de Verlosser op het Bloed en de Nevsky Prospect ligt een kade waar je op een toeristenbootje kunt stappen om een rondvaart te maken. Ik zal je vertellen dat je dan in één keer een heleboel ziet!

Nevksy Prospect

Houdt je van duur winkelen? Of gewoon van het bekijken van prachtige gebouwen? De Nevksy Prospect biedt beiden. Deze straat is één van de belangrijkste verkeersaders van St Petersburg die dwars door het centrum van de stad loopt. De meest luxe merken hebben hier een boetiek, maar je hebt ook prachtige oude Russische warenhuizen en boekwinkels. In de zijstraatjes vind je apartje kroegjes en restaurantjes.

De Metro

Een tochtje met de metro in St Petersburg is al een bezienswaardigheid op zich! Vele metrostations zijn van binnen prachtig, wederom met weelderige sculpturen en bladgoud. Let op: Je mag hier binnen niet fotograferen.

Ook naar St Petersburg? Zo pakten wij het aan

Wij reisden met TUI (voorheen Arke) naar de Russische stad. Hoewel ik normaal gesproken online boek, zijn we toch even naar het reisbureau gegaan. Dat bleek achteraf geen slecht idee. Zo hadden de adviseurs goede tips voor ons en hielpen zij ons uitgebreid met het aanvragen van een visum. Dat is een wat ingewikkeldere aanvraag, waar je een vrij uitgebreide vragenlijst moet invullen. Aangezien de behandeling en uitgave van zo’n visum wel eens een maandje in beslag kan nemen, kun je dit beter tijdig doen.

We verbleven in een hotel dicht bij de Nevsky Prospect. Op deze manier waren we altijd dicht bij verschillende uitvalswegen. Daarbij zijn daar altijd leuke restaurantjes, barretjes en winkeltjes in de buurt. Ook s’avonds hebben wij hier geen last ondervonden van criminaliteit en zakkenrollers.

Ben je geïnteresseerd om ook deze waanzinnige stedentrip te maken? Bekijk dan het aanbod van TUI naar St Petersburg!