De 5 grootste voordelen van een moestuin

Ik heb eindelijk een moestuintje aan huis, en ik ben er echt dolgelukkig mee. Het is heerlijk om maar een blik uit het raam te werpen en elke ochtend te zien dat je plantjes weer zijn gegroeid. En om uit te kijken van al het lekkers dat je er vanaf kunt halen natuurlijk! Ook zonder (eigen) tuin, op je balkonnetje of zelfs in de vensterbank kun je je eigen groenten telen. Maar voordat ik je overtuig te beginnen, deel ik met jou de 5 grootste voordelen van een moestuin!

Zelf gekweekt

Natuurlijk eet je wanneer je een moestuintje hebt je eigen gekweekte biologische groenten. Een zaadje tot een plantje zien opgroeien, om het daarna te verzorgen totdat je het zelf kunt opeten, geeft heel veel voldoening! Daarbij is het een cliché, maar eigen gekweekte groentjes zijn echt veel lekkerder! Doordat je rassen kunt kiezen die niet op massateelt zijn afgestemd en je de vruchten de tijd kunt geven om goed te rijpen aan de plant, zit er veel meer smaak aan je eigen groenten en fruit!

Biologisch

Wanneer je je eigen groenten teelt, weet je precies wat er wel, maar vooral niet is toegevoegd tijdens het groeiproces. Zo weet je precies wat je binnenkrijgt! Ondanks dat je met je eigen groenten wat aarde en eventueel een beestje afspoelt, is het niet nodig om hard te boenen om bestrijdingsmiddelen uit je maaltijd te weren. Ook maak je het jezelf mogelijk om meer groenten en fruit in de schil te eten!

Productieve hobby

Een moestuin kost vooral in het begin wat werk. Daarna is het een kwestie van goed bijhouden. Ik vind het zelf in elk geval een prettig idee dat ik mijn tijd in de moestuin nuttig besteed! Elk kwartiertje in de tuin komt je oogst alleen maar ten goede.

Leuk om te doen

Het is heerlijk om je plantjes van dag tot dag te volgen, en daar op te anticiperen. Het gaat een stuk verder dan zaaien en water geven! Gaat het regenen, vriezen, of wordt het droog? De weersomstandigheden zijn een factor die je goed in de gaten zult houden. Hoe weer je ongedierte uit je tuintje? Hoe zorg je dat je een lekkere en overvloedige oogst krijgt? Allemaal factoren die een moestuin een aangename uitdaging maken! Daarbij vind ik het fijn om even niet met mijn hoofd maar met mijn handen te werken, en geeft het me veel ontspanning.

Je eet eens wat anders

In jouw moestuin kun je planten wat je wilt. Dus ook groenten die je niet zo makkelijk in de winkel kunt kopen! Een grappig rond worteltje of juist een puntig radijsje? Je hebt meer groente rassen dan je denkt! Maar ook voor de meest “vergeten” of “vreemde” groenten kun je in je eigen moestuin terecht, zoals aardperen en pastinaak, of bijvoorbeeld paarse sperzieboontjes!

Dit is de tweede keer dat ik een moestuin “from scratch” ben begonnen, en ik geniet elk jaar weer. Mocht je geen tuin hebben, niet getreurd: Toen ik in de stad woonde had ik een eigen volkstuintje, 10 minuten fietsen van mij vandaan! Maar ook op het dak, op het balkon, of zelfs in de vensterbank kun je je eigen groentetuintje beginnen. Daar vertel ik de komende weken meer over!