De mooiste “coming of age” films die je waarschijnlijk nog niet hebt gezien!

Soms zijn de films die niet in de bioscoop terecht komen het mooist. Zogenaamde “Indie” films – independent films – worden meestal met een laag budget of zonder steun van een grote filmmaatschappij geproduceerd. Maar dat betekend niet dat er geen steengoed verhaal achter zit, of dat er geen bekende acteurs in meespelen! Ik heb een lijstje van de mooiste “coming of age” films samengesteld: Over jong zijn, eerste liefdes en volwassen worden. Mooi of juist dramatisch, grappig en vaak heel herkenbaar!

Moonrise Kingdom (2012)

Coming of Age film: Moonrise Kingdom

Een jongetje en een meisje worden verliefd en besluiten samen weg te lopen. Met een klein koffertje trekken ze het bos in en beginnen ze hun lieve, onschuldige romance. Het dorp is echter in rep en roer wanneer de kinderen vermist worden. Deze gevatte film die in de jaren ’60 afspeelt, met Bruce Willis (the 6th Sense, Die Hard), Edward Norton (Fight Club, American History X) en Bill Murray (Lost in Translation, Groundhog Day) tovert gegarandeerd een glimlach op je gezicht!

The Kings of Summer (2013)

Coming of Age films: The Kings of Summer

Iedereen heeft wel eens het gevoel gehad dat je ouders je te veel op je nek zitten. Maar wat als je de droom om het allemaal zelf op te lossen, echt gaat volgen? In “The Kings of Summer” besluiten drie vrienden een eigen huis in het bos te bouwen, vrij van het ouderlijk gezag, problemen en verantwoordelijkheden. Deze relatief onbekende cast zet een prachtige “coming of age” film neer!

The Virgin Suicides (1999)

Coming of Age films: The Virgin Suicides

Gebaseerd op het gelijknamige boek wordt je meegenomen in de wereld van de zusjes Lisbon in de jaren ’70. Nadat één van de zusjes zelfmoord pleegt worden de overige meisjes door hun ouders angstvallig thuis gehouden. 5 jongens die in dezelfde straat wonen raken geobsedeerd door de opgesloten zusjes, en proberen op allerlei manieren contact te maken. Hier speelt een jonge Kirsten Dunst (Marie Antoinette, Spider Man) in mee!

The Perks of being a Wallflower (2012)

Coming of Age films: The Perks of being a Wallflower

De introverte Charlie wordt onder de vleugels genomen door de homofiele Patrick en zijn stiefzusje Sam, die hem kennis laten maken met de “echte wereld”. De problemen waar Charlie mee kampte worden dragelijker en verdwijnen voor even naar de achtergrond. Deze film met Emma Watson (Harry Potter, The Bling Ring) wordt niet voor niets geclassificeerd als drama, maar is zeker de moeite waard om te bekijken!

Good Bye Lenin! (2003)

Coming of Age films: Goodbye Lenin!

Wanneer zijn moeder ontwaakt uit een coma in 1990, probeert een jongen er alles aan te doen om haar de shock te besparen dat naast de Duitse muur, ook de wereld zoals zij die kende omver is gevallen. Een ontroerende en meeslepende film, die ondanks dat hij volledig Duits gesproken is heel mooi uit de verf komt!

Hasta la Vista! (2011)

comingofagefilms-hastalavista

Deze Vlaamse film toont de reis van drie gehandicapte jongens die hun ouders zeggen naar Spanje te willen gaan, op “wijn reis”. Wat ze er niet bij vertellen is dat ze naar een speciaal bordeel willen om hun maagdelijkheid te verliezen! Deze film is ontroerend en hilarisch tegelijk, en verfrissend lollig zo dicht bij eigen bodem.

Submarine (2010)

Coming of Age films: Submarine

Eigenlijk gaat deze film overal en nergens naartoe, net als “in het echt”. De 15 jarige Oliver loopt alleen wel tegen problemen aan waar de meesten niet tegen aan lopen! Deze film gaat over meisjes, ouders, en de dingen die een jongen doet om ze te behouden.

Lars and the Real Girl (2007)

Coming of Age films: Lars and the Real Girl

Ryan Gosling (Crazy, Stupid, Love) heeft als knappe acteur niet bepaald problemen om een leuke vrouw aan de haak te slaan. In deze film heeft hij als Lars daar echter wat moeite mee. Hij besteld een levensechte sex-pop online, en begint daarmee een innige relatie. Deze film klinkt misschien als een iets te lollige lachfilm, maar is onverwacht mooi en ontroerend!