De stad van goud: St Petersburg Reistips

St Petersburg is waarlijk een waanzinnige stad die eigenlijk wel wat meer aandacht verdiend. Op elke hoek staat wel een prachtig gebouw (al dan niet afgewerkt met de mooiste beelden en bladgoud), en wanneer je deze bestemming hebt aangedaan heb je écht het gevoel dat je iets unieks hebt meegemaakt. Net als bij elke reis zijn er echter wat tips die je vakantie nog leuker kunnen maken. Daarom deel ik met jou mijn St Petersburg reistips: Zo benut je je tijd het leukst, en het best!

Vraag op tijd je visum aan

Een visum voor een reis naar Rusland aanvragen kost soms veel tijd. Reken er op dat je zeker een maand bezig zult zijn met het rond krijgen van het nodige papierwerk. Overigens ben jij zelf snel klaar; je moet een aantal formulieren invullen met daar op informatie zoals de reden van je bezoek, maar ook specifieke zaken zoals je beroep. Dit visum wordt uitgebreid gecontroleerd op de luchthaven; er wordt dus niet laks over gedaan!

Protip: Wanneer je je reis boekt bij een reisbureau helpen zij je met het aanvragen van een visum, en handelen zij overige communicatie met het visumbureau af. Wij deden dit bij TUI (voorheen Arke).

Reken op een lange wachttijd op het vliegveld

Juist omdat de visums streng gecontroleerd worden, is het zaak dat je rekent op een lange wachttijd op het vliegveld. Op het vliegveld van St Petersburg wordt je met alle andere reizigers naar een zaal gevoerd waar een aantal balies staan, met erg lange wachtrijen. Draag dus gemakkelijke kleding en platte schoenen! De douanebeambten nemen de tijd om je te bekijken en te ondervragen, en nemen hun werk erg serieus. Er is geen ruimte voor geklaag of een glimlach, laat staan voor een grapje!

Protip: Natuurlijk ben je te laat voor de transfer naar je hotel, wanneer je die via het reisbureau hebt geboekt. Hij zal waarschijnlijk (net als bij ons) gaan zeuren dat hij veel inkomsten is misgelopen door op jou te wachten. Dit is echter voor deze chauffeurs aan de orde van de dag. Een fooi aan de chauffeur is natuurlijk prima, maar laat je geen geld aftroggelen met dwingende of zielige praatjes.

Boek een hotel bij de Nevsky Prospect

De Nevsky Prospect is één van de belangrijkste verkeersaders van St Petersburg, en tevens de meest chique winkelstraat. Vanaf hier liggen veel bezienswaardigheden, maar ook de metro op loopafstand. Daarbij is er altijd veel volk op straat (prettig voor je gevoel van veiligheid s’avonds) en liggen er veel leuke barretjes en restaurants in de zijstraten.

Koop je tickets online

St Petersburg is een stad die ook door veel Russen wordt beschouwd als een toeristische bestemming. De rijen voor de ticketbalies kunnen daarom lang zijn. Erg lang zijn. Wanneer je al weet welke bezienswaardigheden in St Petersburg je wilt zien kun je online even kijken of je al tickets kunt kopen. Die print je dan uit, waarop je (bijvoorbeeld bij het Hermitage) door kunt lopen naar een aparte balie met een stuk kortere, al dan niet afwezige wachtrij.

Russen nemen voorrang

Kijk niet raar op wanneer mensen op straat voordringen. Ik heb voor mijn vertrek al ergens gelezen dat de inwoners van St Petersburg het gevoel hebben voorrang te hebben in hun eigen stad, en dat hun eigen bezigheden daarom belangrijker zijn dan jouw vrijetijdsbesteding. Er werd bij ons voorgedrongen bij het kopen van kaartjes, bij het doorgaan van de poortjes en bij het instappen in de metro. Zonder blikken of blozen!

Bestel eens wat authentieke, Russische gerechten

Rusland staat nou niet bekend om zijn haute cuisine. Toch zijn de traditionele gerechten leuk om een keer te proeven. Denk bijvoorbeeld aan een heldere koolsoep geserveerd in een uitgehold broodje! Je kunt de gerechten gemakkelijk herkennen; vooral rond het wat toeristischere Nevsky Prospect worden de gerechten op de kaart verdeeld onder ‘Europees’ en ‘Russisch’.

Leuk en lekker eten

Wil je leuk en lekker eten? Bij Leica Bar en Café kun je fijn lunchen en genieten van Russische hipsters (ja echt, daar heb je ze ook)! Zo ie zo zitten er bij de Nevsky Prospect ter hoogte van de Kazan Cathedral (een gigantisch Romeins uitziend gebouw; kan niet missen!) een aantal leuke restaurants. Zo zit er in dezelfde straat als Leica een Biologisch restaurantje, en even verderop een restaurant in een kelder waar alle serveerders compleet uitgerust zijn in militair uniform. Helaas kan ik de namen en adressen van deze restaurants niet terug vinden: Nog niet alles staat netjes geregistreerd op Google Maps!

Water kopen in de supermarkt

Wil je een fles water in de supermarkt kopen, voor onderweg of bijvoorbeeld in het hotel? Let er dan op dat je geen flessen koopt met daarbij een bordje “Voda”. Dit zijn waterflessen die gevuld zijn met vodka; zo kunnen de echte alcohol-liefhebbers onder ons ongegeneerd heel veel drinken op straat.

OOK NAAR ST PETERSBURG? ZO PAKTEN WIJ HET AAN

Wij boekten onze Citytrip bij TUI (voorheen Arke). Zij hielpen ons ontzettend goed bij het afhandelen van onze visum aanvragen. Dat scheelt een hoop tijd en moeite! Daarbij raadden zij ons aan om een hotel te boeken bij de Nevsky Prospect, zodat we gemakkelijk te voet of met het openbaar vervoer de mooiste bezienswaardigheden aan konden doen.

Ben je ook benieuwd naar St Petersburg? Bekijk dan het aanbod van TUI naar deze prachtige tsaren-stad!