Druk je foto op bamboe

Tegenwoordig kun je op verschillende materialen je foto af laten drukken voor in huis. Op canvas, op behang, op plexiglas of zelfs op aluminium. Maar wist je al dat je ook jouw foto op bamboe af kunt laten drukken? Behalve dat het effect van een foto op dit materiaal heel bijzonder is, kies je met bamboe in je interieur ook voor een duurzamer bestaan. Ik vertel je er alles over in dit artikel!

Bamboe, het meest milieuvriendelijke ‘hout’

Inderdaad, ‘hout’ staat tussen aanhalingstekens. Want bamboe is eigenlijk helemaal geen houtsoort, maar een gras! Bamboe is enorm milieuvriendelijk in verbouwing, verwerking en gebruik. Deze snelst groeiende plant kan tot wel een meter per dag groeien. Daarbij vereist de teelt van bamboe geen speciale verzorging, geen bestrijdingsmiddelen, is het geheel biologisch afbreekbaar en kan het materiaal ingezet worden voor een breed scala aan gebruiksmiddelen. Dat maakt het materiaal een milieuvriendelijke en duurzame optie.

Hoewel bamboe relatief een stuk goedkoper is dan hout, begint het materiaal pas de laatste jaren van zijn stoffige imago los te komen. Gelukkig zijn krakkemikkige meubelen van bamboe rietjes niet meer de norm. Tegenwoordig worden de vezels zelfs verwerkt tot textiel, of geperst tot grotere blokken hout, zoals het geval is bij deze fotoprints.

Je foto op bamboe met photogifts.nl

Je foto op bamboe laten drukken: Hoe pakt dat uit?

Ik koos voor twee bamboe foto-afdrukken van 20 x 30 centimeter. Al snel had ik twee van mijn favoriete kiekjes uit Bali opgeduikeld, van deze prachtige watervallen. De eerste foto heb ik genomen boven aan de vallei, en de andere toen we bijna aan de voet van de poel stonden – zo’n anderhalf uur later! De foto’s heb ik trouwens omgezet naar zwart-wit voor een wat meer tijdloze look. Ik stelde me voor dat de details van de bladeren en het contrast tussen het witte water en de donkere jungle mooi zouden uitpakken op deze bijzondere ondergrond.

De bamboe blokken die gebruikt worden om je foto op af te drukken, hebben van zichzelf een licht-houten kleur en een fijne structuur. Dit is je ‘lege canvas’, waar de inkt op wordt geprint. Houdt er dus rekening mee dat het wit in je foto niet wordt afgedrukt; in plaats daarvan blijft het wit bamboe-kleurig. Dat kun je goed zien aan het water, en aan de lucht op de linker foto; die zijn op de originele foto’s spierwit. Juist omdat dit nu is vervangen door het zachte geel van de bamboe krijg je een mooi, retro-achtig effect. Ik denk dat een bamboe afdruk om die reden leuk zal staan in veel verschillende interieurs; je foto’s krijgen op die manier een stoere, natuurlijke look.

Omdat de blokken vrij dik zijn, kun je ze gemakkelijk neerzetten. Bijvoorbeeld op de vensterbank, op een wandplank of tegen de muur. Ik vond het juist leuk om twee bamboe fotoblokken bij elkaar te zetten; zo krijg je een mooie collage en zo maak je van de aparte materiaalkeuze een duidelijk statement in je interieur. Ondanks dat ik zelf niet iemand ben die overal familiefoto’s en vakantiekiekjes neerzet, vind ik dit juist wel weer een hele leuke optie! Ik heb echt het gevoel dat ik een hele mooie herinnering heb verheven tot een klein kunstwerkje.

Je foto op bamboe met photogifts.nl

Je foto op bamboe met Photogifts.nl

Ik bestelde mijn afdrukken op bamboe bij Photogifts.nl. Overigens kun hier niet alleen je foto op bamboe laten printen, maar ook op canvas (waarvoor Photogifts.nl overigens als best is getest in 2015), en allerlei andere soorten materialen. Ik zou zeker even een kijkje nemen; de website heeft bij elke optie een aantal duidelijke voorbeelden staan, zodat je een duidelijke inschatting kunt maken van wat je in huis haalt!