Gezond superfood kwarktaartje recept

Eén van de best bezochte recepten op Inside and Out is dat van gezonde kwarktaart met sinasappel en bosvruchten. Hoog tijd om daar een nieuwe variatie op te maken! Ik ben in de keuken aan de slag gegaan en heb dit recept gemaakt voor een nieuw gezond kwarktaartje. Deze krijgt alleen niet de stevigheid van gelatine, maar van superfoods! Dat maakt dit kwarktaartje niet alleen nog gezonder en voedzamer, maar ook nog eens vegetarisch. Lees gauw hoe ik dit heb aangepakt!

Ik vind kwarktaart bij uitstek lekker voor het ontbijt. Maar ook als lunch, tussendoortje of dessert doet een stukje kwarktaart het goed! Daarbij is het snel bereid, dus als je een paar uur (of de avond) van tevoren begint heb je ruim de tijd om het gerecht op te laten stijven in de koelkast.

Helaas voor de vegetariërs onder ons, zijn de meeste kwarktaarten op basis van gelatine: Een product dat wordt onttrokken aan dierlijk collageen. Daarom besloot ik een recept te ontwikkelen dat niet alleen gezond en calorie-arm, maar ook nog eens vegetarisch is!

Wat heb je daarvoor nodig? Ik heb voor dit taartje een kleine springvorm gebruikt (18cm). Maar voor een normale springvorm zijn de ingrediënten als volgt:

  • 500 gram Griekse yoghurt 10% (of magere kwark)
  • 150 gram chiazaad
  • 50 gram geraspte kokos
  • 2 bananen
  • 30 gram havermout
  • 1 citroen
  • 1 vel bakpapier
  • 1 eetlepel olie (kokosolie, zonnebloemolie of hazelnootolie bijvoorbeeld)

Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier. Vet de randen van de springvorm met de olie.

Voor de bodem prak je de bananen in een kom. Voeg hier de havermout een toe en roer het tot een glad mengsel. Verdeel dit nu over de bodem van de springvorm met de achterkant van een lepel. Bak de bodem in zo’n 15 minuten op 180 graden in de oven af, totdat de bodem zacht maar niet meer plakkerig is. Laat de bodem nu afkoelen, terwijl je de vulling van de kwarktaart maakt.

Voor de vulling meng je de Griekse yoghurt samen met de chiazaadjes en de kokosrasp in een kom. Voeg hier de rasp van de citroen, en het sap van een helft van de citroen aan toe. Bewaar de andere helft van de citroen voor de garnering. Stort nu de vulling op de taartbodem.

Na 1 tot 2 uur is de consistentie van de taart goed. Controleer even of deze goed is voordat je hem aansnijdt! Serveer de taart met een klein plakje of partje citroen er op.

Welke voedingswaarden zitten er in dit gezond superfood kwarktaartje recept? Per punt (dus 1/8) kwarkaart zijn deze als volgt:

Calorieën  Eiwitten Koolhydraten Suikers Vetten Vezels
273,3 (kcal) 9,8 (gr) 21 (gr) 10 (gr) 19,1 (gr) 11,6 (gr)

Zoals je misschien kunt zien is dit recept iets calorierijker dan mijn andere recept voor gezonde kwarktaart. Dat hoeft echter helemaal niet slecht te zijn! Zo is deze taart rijker aan eiwitten en koolhydraten, zonder dat het aantal gram suikers is verhoogd. Daarbij is dit recept rijk aan gezonde vetten, en maar liefst drie keer zo vezelrijk! Dat maakt deze kwarktaart bijzonder geschikt als ontbijt, of bijvoorbeeld als pre of post-workout snack.