Gezonde kwarktaart recept met sinasappel en bosvruchten

Ben je net als ik dol op kwarktaart, maar eet je het niet zo vaak omdat je anders tonnetje rond wordt van de suikerige bodem en vulling? Dan is een gezonde kwarktaart de oplossing voor jou. Zo is de bodem van de kwarktaart uit dit recept gemaakt van fruit en havermout, zonder toegevoegde suikers. Dat geldt ook voor de vulling! Daarbij is deze taart zo bereid. Lees snel meer; misschien probeer jij dit gezonde kwarktaart recept ook eens uit!

Voor 1 kwarktaart (in een springvorm met een diameter van 22cm) heb je nodig:

  • 500 gram Griekse yoghurt (10%) (of magere kwark)
  • 4 blaadjes gelatine
  • 30 gram chia zaad
  • 2 bananen
  • 30 gram havermout
  • 1 sinasappel
  • 1 vel bakpapier

Voor de topping heb ik gebruikt:

  • (diepvries) bosvruchten
  • Honing

Neem de springvorm, en bekleed de bodem met het bakpapier: Op deze manier blijft de taartbodem niet aan de onderkant van het bakblik plakken! Voor de bodem prak je de bananen fijn in een kom. Voeg vervolgens de havermout toe en roer het goed door. Doe nu het mengsel in de springvorm en verspreid dit met de bolle kant van een lepel gelijkmatig over de bodem van het blik. Nu kun je de bodem kort afbakken; c.a. 15 minuten op 180 graden is voldoende. Het is de bedoeling dat de bodem nog wel zacht, maar niet meer plakkerig is. Laat de bodem dan afkoelen.

Neem een nieuwe kom en doe hier de Griekse yoghurt en de chia zaadjes in. Rasp de schil van de sinasappel en pers dan de vrucht uit. Doe de rasp en het sap bij het yoghurt mengsel. Bereid de gelatine volgens de verpakking (in mijn geval hield dat in dat ik de blaadjes eerst 5 minuten in koud water moest laten weken, en daarna met een paar eetlepels water moest verwarmen tot de gelatine was opgelost). Meng nu de gelatine goed door het yoghurt mengsel. Dit is de vulling van je kwarktaart!

Giet nu de vulling in de springvorm met de bodem. Verdeel het mengsel zodat de bovenkant van de kwarktaart mooi plat wordt. Nu zet je de kwarktaart in de koelkast om uit te laten harden. Dit duurt ongeveer 4 uur; om van succes verzekerd te zijn kun je deze taart het best een avond van tevoren maken.

Wanneer je de taart serveert, kun je hem beleggen met bosvruchten en besprenkelen met een beetje goede honing!

De voedingswaarde van één punt (1/8) kwarktaart is als volgt:

Calorieën  Eiwitten Koolhydraten Suikers Vetten Vezels
173,2 (kcal) 8,5 (gr) 15,3 (gr) 10 (gr) 9,4 (gr) 4,3 (gr)

Je kunt de sinasappel ook vervangen voor citroen, of het fruit in de vulling geheel vervangen door bijvoorbeeld een vanille peultje of een beetje kaneel.

Doordat de taart rijk is aan eiwitten is deze kwarktaart ook perfect als ontbijt, lunch, of zelfs als gezond tussendoortje!