Gezonde pompoensoep recept met wortel en paprika

Gezonde pompoensoep recept met paprika en wortelPompoen is een echte seizoensgroente, maar ook vrijwel het gehele jaar verkrijgbaar bij de toko. Gelukkig maar, want je kunt er heerlijke dingen mee maken! Eerder liet ik zien hoe je gezonde brownies bakt op basis van deze heerlijke groente. Maar vandaag deel ik met jou mijn gezonde pompoensoep recept: Extra voedzaam én smaakvol door de toevoeging van wortel en paprika!

Voor een pan soep (waar je zo’n 8 koppen uithaalt) heb je nodig:

  • 1200 gr flespompoen (schoongemaakt)
  • 300 gr rode paprika (schoongemaakt)
  • 300 gr (winter)wortel
  • 2 bouillonblokjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 Spaanse peper
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Soeppan
  • Deksel voor de pan (of gebruik een grote snijplank)
  • Staafmixer

Zet de soeppan op het vuur en verwarm daar in de olijfolie. Voeg nu de pompoen in blokjes, de paprika in stukken en de wortel in plakjes toe. Snijd de Spaanse peper in de lengte door midden, verwijder de zaadjes en snijd deze in kleine stukjes alvorens deze aan de groenten toe te voegen. Pers de knoflook uit boven de soeppan, en bak alles zo’n 5 minuten aan op een middelhoog vuur.

Voeg nu (kokend) water toe aan de groenten, tot dat deze net onder water staan. Voeg nu de bouillonblokjes toe aan de soep.

Laat de soep zo’n 35 tot 45 minuten met het deksel op de pan koken. Wanneer je de pompoen met de bolle kant van een lepel gemakkelijk tegen de rand van de pan kunt stuk drukken, is de soep gaar.

Neem de pan van het vuur, en mix de soep met de staafmixer tot een glad geheel.

Eén kop soep bevat de volgende voedingswaarden:

Calorieën  Eiwitten Koolhydraten Suikers Vetten Vezels
88 (kcal) 3,1 (gr) 15,1 (gr) 7 (gr) 0,8 (gr) 3,6 (gr)

Zoals je ziet is deze soep laag aan calorieën, zonder aan voedzaamheid te verliezen. De paprika en de wortel geven niet alleen smaak aan de pompoen: Zij voegen ook extra vitaminen en calcium toe!

Je kunt de soep serveren met een schepje halfvolle creme-fraice en wat gedroogde dille. Wil je de soep toch garneren, maar op een wat gezondere manier? Gebruik dan een schepje Griekse yoghurt.

Natuurlijk kun je ook een andere pompoen gebruiken voor dit recept in plaats van een flespompoen. Het voordeel van deze specifieke pompoen is alleen wel dat je hem niet hoeft te schillen! Je kunt de schil dus gewoon koken en mee pureren. Hetzelfde geldt overigens voor de hokkaido pompoen.