Griekenland reistips: Zakynthos

Griekenland is een land dat je niet alleen in de zomer kunt bezoeken, ondanks dat het één van Nederland’s populairste zomervakantie bestemmingen is. Ook het voor- en het najaar zijn bij uitstek gezicht om nog een zonnestraaltje te pakken of om te sightseeën! Ik ben inmiddels vier keer in Griekenland geweest: Steeds op een ander eiland of in een andere streek. Ik deel met jou daarom graag mijn Griekenland reistips. Dit keer over Zakynthos!

Zakynthos

Dit eiland ligt aan de westkust van Griekenland en is relatief onbekend. Het voordeel daarvan is dat je nog kunt genieten van de authentieke dorpjes die het eiland te bieden heeft, in een authentiek Grieks appartementje. Als je niet zo’n fan bent van hagedisjes op de muur en de rust, kun je natuurlijk ook voor een groter commercieel hotel kiezen in één van de grotere toeristische plaatsen.

Zakynthos wordt bezocht door surfers, maar ook door de Caretta-Caretta schildpad! Op stranden in Kalamaki en Gerekas heb je tijdens het broedseizoen kans de nesten in het zand aan te treffen. Het nestelen en broeden van de zeeschildpad wordt nauwlettend in de gaten gehouden: De dieren zijn immers beschermd.

Waar ik verbleef: Agios Sostis

Zelf verbleef ik in Agios Sostis: Een plaatsje op 3 kilometer afstand van de grote toeristische plaats Laganas. Hoewel het plaatsje inmiddels is gegroeid en er meer hotels en barretjes bij zijn gekomen, beloofd het alsnog een charmant plaatsje te zijn. Zo is er een strandje met een boulevard, van waar je de prachtige groene kustlijn van het eiland kunt zien. Ook uniek in deze plaats het gelijknamige eilandje: Dit is ontstaan tijdens een aardbeving en is te bereiken vanaf het strand met een houten loopbrug. Inmiddels is hier een populaire discotheek op gehuisvest.

Wat is er te doen op Zakynthos?

Het eiland is door de ligging vrij groen, maar ook rotsachtig. Wanneer je met een huurauto rond rijdt kun je aan de kust de meest prachtige uitkijkpunten vinden, en wanneer je goed zoekt, swimming holes, kleine afgesloten baaien die enkel door de lokale bevolking worden bezocht. Wanneer je hoger de heuvels in gaat kom je nog plaatsjes tegen waar zelden toeristen komen: Waar je in een lokale taverna nog echte Griekse Salade en zelfgestookte Raki kunt proeven.

En het huren van een auto is een echte aanrader: Het eiland heeft namelijk een hoop schoons te bieden! Zo bestaat de westkant van het eiland uit krijtachtige rotsen, en zijn de oost- en de zuidkant een stuk groener. Op de 123km lange kustlijn zijn verschillende verlaten strandjes te vinden. En door de relatief kleine oppervlakte van het eiland is het makkelijk om een leuk dagtochtje te maken. Neem je zwemspullen (en je snorkelspullen) mee!

Griekenland Reistips: Zakynthos

Mooie maar meer toeristische bezienswaardigheden zijn onder andere de “Blue Caves”; zeegrotten ten noorden van het eiland waar het water prachtig kobalt blauw is. Je bereikt deze grotten met een bootje, en je krijgt tijdens deze trip ook ruimte om in het mooie water te zwemmen en te snorkelen.

Ook is het mogelijk om het scheepswrak op het strandje te bezoeken (zie titelfoto): Eén van de meest gefotografeerde sights van niet alleen Zakynthos, maar van heel Griekenland. Het contrast van de helderblauwe zee met de zandkleurige rotsen is een prachtig gezicht!

Wishlist Zakynthos: Keri

Aangezien ik bij mijn vorige reis vooral het noorden van het eiland heb bezocht, ben ik benieuwd naar Keri: Een authentiek vissersdorpje op het meest zuidelijke puntje van het eiland. Verborgen tussen de dennen en olijfbomen heeft deze plaats haar originele bouwstijl bewaard. In de groene heuvels ligt het hotel Keri Village verborgen: Een complex met minder dan 50 kamers. Dat betekend dus rust, tijd om tot jezelf te komen en genieten van het strand (dat door middel van een gratis transfer van het hotel) nooit ver weg is en de prachtige natuur.

Zakynthos: Handige informatie

Er gaan in de zomermaanden dagelijks, en anders wekelijks directe vluchten naar Zakynthos Stad vanaf Schiphol. De vlucht is iets minder dan 3 uur, en het is daar 1 uur later dan in Nederland. Je hebt geen vaccinaties of visum nodig: Wel een geldig paspoort of ID-kaart. Je gebruikt dezelfde stopcontacten als in Nederland; een wereldstekker is dus niet nodig. Het is net als in heel Griekenland aangeraden om gebotteld water te drinken.