Het is weer warm zomerweer: tips tegen de hitte

Ons nieuwe huis heeft de eerste zomerdagen goed doorstaan; door de goede isolatie leek het wel alsof we airconditioning hebben! Ik kan je vertellen dat dat een hele verandering is met voorgaande jaren, in ons vorige huis. Daarom deel ik graag met jou mijn tips tegen de hitte; hopelijk helpt dat een beetje om koel de zomer door te komen!

Neem een ventilator

Hoe mensen de zomer doorkomen zonder ventilator is me een raadsel. In ons oude stadsappartementje ging hij overal met me mee, van kamer naar kamer. Tip: zorg dat je hem in huis hebt voordat de zomer begint; wanneer je er één op warme dagen wilt kopen kun je wel eens voor lege schappen komen te staan!

Pimp je ventilator tot koelsysteem

Blaast je ventilator alleen maar warme lucht? Tijd om met een simpele life-hack wat extra verkoeling te brengen. Neem een lege plastic fles en vul hem met water. Doe hem nu in de vriezer tot het water bevroren is. Zet dan de fles met ijs voor je ventilator: Zo blaast hij geen warme, maar koude lucht rond!

Houd je ramen en deuren dicht

Weet je dat er een warm dag aankomt? Houd je ramen en deuren dan dicht. Zo houd je niet alleen de warmte buiten, maar ook een gematigdere temperatuur binnen.

Verkoel je voeten

Een voetenbadje is niet alleen geschikt voor een pedicure. Door niet een warm, maar een koud badje te nemen verkoel je je voeten, en dus je hoofd.

Natte handdoeken

Niet alleen handig voor je huisdier; ook voor jou kan een koude, natte handdoek verschil maken. Leg hem over je rug of in je nek.

Houd je polsen onder de koude kraan

De kou dringt gemakkelijk door de dunne huid van je polsen en wordt door je slagaderen snel door je lichaam verplaatst.

Koel je huis… Letterlijk

Een tip uit de Mediterrane landen, die ook ontzettend goed van pas kwam in mijn oude appartement. Heb je aangrenzend aan je raam een (stenen) balkon? Giet er dan een paar emmers koud water overheen wanneer de zon verdwenen is. Steen houdt warmte lang vast, en door het nat te maken verdrijf je de hitte!

Zorg voor een comfortabele nacht

Het ergste van langdurige hitte zijn de nachten. S’ochtends wordt je onuitgeslapen wakker en s’nachts lig je te woelen. Tref dus de juiste voorbereidingen voor een comfortabele nacht. Zorg voor water naast je bed, kies een dunne deken of laken uit, en pas desnoods alle bovenstaande tips toe. Je kunt een hittegolf een stuk beter aan wanneer je een goede nachtrust achter de rug hebt!