Hoe ik mijn blog run: Van inspiratie tot artikel

Bloggers lezen blogs. Hoewel ik weet dat mijn artikelen veel op Google gevonden worden, weet ik zeker dat veel van mijn bezoekers zelf een blog bijhouden. Voor iedereen die geïnteresseerd is hoe het er achter de schermen van Inside and Out aan toe gaat, maar vooral voor hen, lijkt het me leuk om te laten zien hoe ik mijn blog run! Juist omdat ik het ook altijd leuk vind om te lezen hoe anderen dat doen.

Inspiratie opdoen voor een artikel

Inspiratie krijg ik letterlijk overal vandaan. Bij reviews van onder andere beauty artikelen, hotels en restaurants is het natuurlijk makkelijk. Ik probeer het product of de dienst uit, en schrijft wat ik er van vind. Dat heb ik altijd al leuk gevonden! Daarbij vind ik het ook altijd nuttig om reviews van andere mensen te lezen; bij de aanschaf van de meeste wat duurdere producten zoek ik online op wat de meningen zijn. Eigenlijk zijn boeken daar alleen de uitzondering op; die review ik blijkbaar liever zelf.

Ideeën voor andere artikelen komen en gaan. Zo schrijf ik graag over de dingen die me op dat moment bezig houden. Enige tijd geleden was dat bijvoorbeeld het dierproefvrij maken van mijn cosmetica collectie, maar ook het seizoen kan meespelen, iets dat ik recent heb gebakken of een probleem waar ik op dat moment een oplossing naar zoek. Andere artikelen die ik graag schrijf hebben te maken met dingen die ik mooi vind of die ik graag wil hebben. Soms gebruik ik mijn blog om zaken te delen die me inspireren, van mooie modeseries tot interessante plekjes om te slapen. En hoewel ik er niet té veel probeer in te vullen, vind ik het beantwoorden van blog-tags ook heel leuk!

Bij het kiezen van een onderwerp houd ik veelal de termen “groen” en “bewust” in gedachten. Dat zijn natuurlijk heel ruime begrippen. Zo zal de één vinden dat ik in mijn recepten te veel bezig ben met suikervrije opties en dat mijn geklets over inspirerende boswandelingen totaal niet boeit. De ander vind waarschijnlijk dat mijn cosmetica keuzes niet alleen proefdiervrij maar ook natuurlijk moeten zijn, en dat het een doodzonde is om met het vliegtuig verre reizen te maken. Toch hoop ik een breed publiek aan te spreken met mijn artikelen: Van de mensen die zelf ook bewuste lifestyle keuzes maken, tot de mensen die zich daar eigenlijk helemaal niet mee bezig houden. Ik hoop mijn lezers hoe dan ook te vermaken, en hopelijk zelfs een beetje te inspireren!

Leuk beeld maken, of zoeken

Een artikel publiceren zonder een afbeelding? Dat vind ik in de meeste gevallen maar saai. Daarom begin ik vaak met het schrijven van aan artikel met een leuke foto. Hoewel ik de meeste foto’s zelf maak, zijn er ook sfeerbeelden die ik van gratis stock-foto websites gebruik (zoals Pixabay of FreeImages).

Eens in de paar dagen of weken (afhankelijk van de snelheid waar ik een artikel mee wil plaatsen) maak ik foto’s voor Inside and Out. Dan verhuis ik alle spulletjes waar ik een foto van wil maken van mijn werkkamer naar beneden. Zo maak ik met lekker weer veel foto’s in de tuin (zoals op mijn tuintafel, of zelfs midden tussen de planten). Anders fotografeer ik zo dicht mogelijk bij het raam, zodat ik veel daglicht opvang. Als achtergrond gebruik ik van alles, van placemats tot rollen inpakpapier. Mijn favoriet? Een boek met grote hobby-vellen van de Action!

Schrijven en writersblock

Ik probeer alleen een artikel te schrijven wanneer ik zin heb. Dat komt niet alleen mijn humeur maar ook de kwaliteit van mijn blog ten goede. Door mijn werk als freelancer heb ik daar gelukkig ook wat meer de ruimte voor! Hoewel Inside and Out ook een bron van inkomsten is, wil ik voorkomen dat het runnen van mijn blog aan gaat voelen als een eentonige baan. Dit is een persoonlijk project, en hoewel ik dat erg serieus neem, moet het ook leuk blijven!

Soms heb ik ineens zo’n ontzettende inspiratie dat ik drie artikelen op een dag schrijf. En soms sla ik rustig een aantal dagen over. Dit kan ik me permitteren omdat ik artikelen vooruit schrijf, en dus vaak een buffertje heb. Zo blijft het mogelijk om elke werkdag een nieuw artikel te posten! Ik probeer hier in een goede verdeling te maken tussen artikelen op het gebied van lifestyle, eten, beauty en reizen. Om dat allemaal duidelijk te houden, schrijf ik de titels van mijn artikelen op kleine gekleurde post-its. Die plak ik vervolgens in mijn agenda bij de juiste dag. Op die manier kan ik ook gemakkelijk met artikelen schuiven. Zo is het onderwerp van een artikel soms zo actueel, dat een andere post naar een andere dag verplaats.

Omdat ik artikelen vooruit schrijf is het dus geen ramp als ik eens een keer last zou hebben van writersblock. Al heb ik daar om eerlijk te zijn nog geen last van gehad!