How to be Parisian boek review: Leuke tips voor op de koffietafel

Hoewel ik niet kan ontkennen dat Parijs prachtig is, heb ik nooit zo veel met deze stad gehad. Maar het boek “How to be Parisian, wherever you are” geeft zonder twijfel een nieuwe dimensie aan de Parisienne zoals wij die kennen. Gek eigenlijk, want dit boekje – dat vooral een verzameling is van leuke anekdotes en tips – moet naar mijn gevoel vooral niet te serieus genomen worden. En dat is nou juist wat ik er leuk aan vind. In How to be Parisian wordt de Parijse vrouw met de verwachte dosis trots, maar eindelijk ook eens met een gezonde portie zelfspot neergezet. Benieuwd hoe dit veelbesproken boekje in elkaar steekt? Je leest het in dit How to be Parisian boek review.

“How te be Parisian, wherever you are” is geschreven door maar liefst vier dames, waar onder een voormalig Chanel model. Hoewel ze allemaal heel verschillend claimen te zijn, konden ze het wél eens worden over de basisprincipes van de Parijse vrouw. Voila, de geboorte van dit ludieke boekje is een feit. Met haar speelse, chique uitstraling en brede inhoud is het sinds de eerste uitgave in 2014 een favoriet (en zelfs een zakbijbeltje) voor veel meisjes en vrouwen.

Toch zijn de vier auteurs er in geslaagd deze uitgebreide handleiding vrij luchtig te houden. Literaire anekdotes worden afgewisseld met zaken als recepten, lijstjes met must-haves en zelfs volledig uitgeschreven dialogen. En plaatjes; vergeet de leuke foto’s en illustraties niet! Dat maakt dit boekje bij uitstek gezicht als cadeau, of luchtig leesvoer voor op de koffietafel.

Hoewel ik eigenlijk verwachtte dat het boek mij de les zou lezen over hoe Parijse vrouwen alles tip-top voor elkaar hebben – 246 pagina’s lang – is het tegendeel waar. Er zijn voldoende stukken waar de dames zichzelf duidelijk op de hak nemen. Ook kun je als oplettende lezer wat tegenstrijdigheden opmerken. Zo wordt de trainingsbroek op de ene pagina benoemd tot dat ene kledingstuk dat geen enkele zelf-respecterende Parisienne in huis heeft, en in de andere anekdote vrolijk aangetrokken naar een vruchteloos middagje naar de sportschool (in plaats van de – blijkbaar in Parijs acceptabele legging).

Eigenlijk is dit hele boekje een reeks aan luchtige contradicties, als je tussen de regels doorleest. Er worden geen zichtbare merken gedragen, maar je lipstick is zoals vanzelfsprekend van Dior. Je huid is je belangrijkste goed, maar als ik het zo moet geloven rookt elke Parijse vrouw als een ketter, en niet zonder een glas wodka of champagne in de hand. Daarbij komen er voldoende kittige hoofdstukjes aan bod die misschien niet even sympathiek, maar stiekem wel lollig zijn. “How to make him think you have a lover” en “How to destabalize a man” zijn daar voorbeelden van. Of dit nu geldt voor alle Parisiennes, of alleen voor de vier auteurs; het lijkt alsof ze zichzelf om de aantal pagina’s een dikke knipoog geven.

Wat je vooroordelen over Parijse vrouwen ook zijn – voor of na het lezen van dit boekje – ze brengen wel leven in de brouwerij! En dat is denk ik meteen de belangrijkste les die je uit “How to be Parisian” kunt leren. Want of je dit boek nou een onmiskenbare style-guide vind of een chic vormgegeven klucht; vermakelijk is het wel!