Moordenaars in de moestuin: Wat doe je tegen slakken?

Sinds ik een eigen tuin heb, heb ik natuurlijk een plekje vrijgemaakt om groenten te telen. Laatst werd ik echter onaangenaam verrast; mijn net-spruitende bonenplantjes begonnen te verdwijnen! Om een lang verhaal kort te maken: Het bleken slakken te zijn. Maar wat doe je tegen slakken in de tuin?

Ik was dolblij toen in april mijn sugarsnap plantjes uitkwamen. In de stad had ik daar met de vogels minder succes mee. Nadat ik de plantjes twee maanden in een kweekbakje in mijn appartementje gekoesterd had, werden ze nog geen twee dagen na het uitzetten opgepeuzeld. Ik ben zelf niet zo’n fan van vogelnetten, dus liet ik het maar zo. Zeker toen mijn sperziebonen zonder voor te kweken het zo goed bleken te doen!

Wat doe je tegen slakken?

Nu ik een eigen tuintje had zou alles veel makkelijk zijn, besloot ik. Ja ik heb wel musjes en merels hier, maar geen gulzige stadsduiven. En ik heb de hele dag zicht op de tuin, dus als er iets zou gebeuren zou ik snel kunnen ingrijpen. Mijn prachtige gele-sperziebonen plantjes kwamen uit, en al gauw stond er een bamboe-bouwwerk klaar om ze een steuntje in de rug te geven als ze plotseling zouden besluiten om te gaan klimmen.

Wat doe je tegen slakken?

Toen het eerste bonenplantje op rij er een beetje zielig en geknakt bijlag, dacht ik dus dat het allemaal wel mee zou vallen. Toen de volgende dag wat gaatjes in de bladeren van het volgende plantje zaten, dacht ik nog dat het toeval was. Maar toen de rij met plantjes structureel – van rechts naar links – met de grond gelijk gemaakt werden, had ik mijn mening gauw klaar. Weer die #&!(@ vogels! Ik paste een trucje toe uit mijn oude stadstuintje; stokjes met zilverfolie zouden de boosdoeners wel afschrikken.

Tot een paar dagen daarna letterlijk de helft van mijn plantjes waren opgegeten. Nou moe! Maar toch vreemd… Ik besloot (met mijn knieën in de modder) op nadere inspectie te gaan. Er liep één enkel slakkenspoor over de aarde. Zou het dan toch?

Juist ja, slakken. Ik weet dat ik ze in de tuin heb, maar ik dacht dat ze zich vooral zouden vertoeven in het schaduw-gedeelte. Met tuinieren had ik er geen enkele kunnen ontdekken in mijn veggie-patch. En toch zag ik daar dat slijmspoor. Was het het werk van één militante guerrilla slak, of waren het er meerdere? Het maakte me niet uit; hij had – of zij hadden – het op mijn bonen voorzien! Ik dook op het internet en vond de volgende oplossing…

Wat doe je tegen slakken?

Koffie. Uit gebruikte filters, of los op de aarde. Aangezien wij geen koffie drinken maakte ik een tripje naar de supermarkt en kocht ik een pak koffie-pads; op die manier zou ik de grond niet verzadigen met koffiedik, maar kon ik het bestrijdingsmiddel wel goed verspreiden.

Zoals je ziet is elk plantje nu omringd door koffie-pads. Maar de actie heeft wel geholpen: Mijn plantjes worden niet meer aangevreten, en worden langzaam maar zeker steeds groter! Koffie is dus bij deze een bewezen, biologisch bestrijdingsmiddel tegen die vervelende slakken in je tuin.

Mocht je nou zo veel last hebben van slakken dat een paar koffie-pads je niet zullen helpen, kun je het volgende nog proberen:

Knoflook thee

Door een bolletje knoflook een kwartiertje te koken krijg je knoflook thee. Bewaar dit in een flesje en gebruik een eetlepel per liter water. Besproei daar vervolgens één keer per week de planten mee. Dit schijnt slakken van je plantjes te weren!

Bekertjes bier ingraven

Slakken zijn blijkbaar dol op bier. Door een plastic bekertje met een laagje bier in te graven zodat de opening net boven de aarde uitsteekt, komen de slakken er op af en vallen er in. Mijn zus kon me vertellen dat wanneer je aan het eind van de middag een bekertje ingraaft, je de hele avond “plezier” hebt van het verwijderen van de slakken. Je haalt ze zo uit het bekertje, of plukt ze moeiteloos van de grond af.

Smaken mijn bonen als ik ze straks ga oogsten naar koffie? Krijg ik nu een ongewilde cafeïne-kick na het eten? Ik weet het nog niet. Waarschijnlijk heb ik op deze manier tenminste nog boontjes om van te genieten!