Recept bananenbrood met noten en kokos

Heb je nog wat rijpe bananen liggen? Je weet wel, van die exemplaren die zo bruin zijn dat je ze eigenlijk niet meer wilt opeten, maar dat het eigenlijk zonde is om ze weg te gooien? Dan heb je een goede reden om bananenbrood te bakken! Hoewel ik weinig brood eet, vind ik zelfgebakken bananenbrood een heerlijk tussendoortje. Ik heb een recept gemaakt dat aangevuld is met kokos en noten, waardoor deze nog net iets voedzamer is. Dat maakt zo’n bananenbroodje ook bij uitstek geschikt als after-workout snack! En daarbij is het zo gepiept.

Voor dit recept bananenbrood met noten en kokos heb ik drie kleine siliconen vormpjes gebruikt van de Action. Maar je kunt natuurlijk ook voor een normaal bakblik kiezen! Dit zijn de ingrediënten die ik voor drie van deze broodjes heb gebruikt:

  • 2 grote (of 3 kleine) rijpe bananen
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram geraspte kokos
  • 50 gram noten (zoals walnoten, hazelnoten, amandelen, paranoten of een noten mix)
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • Een beetje water
  • Eventueel een beetje neutrale olie of boter om je bakvorm in te vetten

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet indien je een normale bakvorm gebruikt, de randen en de bodem in met een beetje olie of boter. Op deze manier krijg je je straks brood het makkelijkst uit de vorm. Bij een siliconen vorm is dat niet nodig.

Prak de bananen fijn in een kom. Voeg daar het bakmeel, het bakpoeder en de geraspte kokos aan toe. Roer alles goed door elkaar met een lepel. Je krijgt nu een klonterig, droog deeg. Voeg een klein scheutje water toe en roer nogmaals; herhaal dit (misschien één of twee keer) tot je een dik beslag hebt. Voeg hier de noten aan toe.

Stort het beslag in de vorm. Let er op dat je de vorm(en) niet te vol giet; het brood zal in de oven nog gaan rijzen! Half-vol is voldoende. Bak het bananenbrood af in zo’n 20 tot 30 minuten op 180 graden.

Eén bananenbroodje zoals op de foto (dus 1/3 van een volledig brood, wanneer je dat in één vorm afbakt) bevat de volgende voedingswaarden:

Calorieën  Eiwitten Koolhydraten Suikers Vetten Vezels
351 (kcal) 8,5 (gr) 43 (gr) 18,4 (gr) 14,8 (gr) 5,3 (gr)

Ik serveerde mijn bananenbroodje met zelfgemaakte jam, die ik van de vader van mijn schoonzusje kreeg. Zo lekker! Daarbij vult dit bananenbrood goed door de toevoeging van noten en kokos. Aan één broodje heb je dus voldoende!

Vind je ingredienten zoals noten en geraspte kokos uit de supermarkt aan de prijzige kant? Ik bestel de mijne bij Body & Fitshop, waar je een stuk goedkoper uit bent! Overigens geldt dit voor allerlei superfoods, zoals chia zaad, goji bessen, amandelmeel en andere zaken die ik vaker gebruik om te bakken.