Recept: Gezonde muffins met notenmeel, zonder suiker of boter!

Zoals ik al eens eerder vertelde ontbijt ik eigenlijk niet of nauwelijks met brood. “Maar, wat eet je dan wel?” Nou, deze heerlijke gezonde muffins met notenmeel bijvoorbeeld! Je kunt niet alleen variëren met het recept; je kunt ze ook steeds anders beleggen. Ik geef je het recept voor de basis!

Voor 4 muffins heb je nodig:

  • 75 gram notenmeel (zoals amandelmeel of hazelnotenmeel)
  • 1 ei
  • 2 eetlepels appelmoes (light)
  • 1 theelepel bakpoeder

Het bereiden is heel eenvoudig: Doe eerst het notenmeel en de bakpoeder in een kom. Meng dit goed door elkaar zodat de bakpoeder goed door het meel is verspreid: Zo krijg je geen klontjes bakpoeder in het beslag. Voeg dan het ei en de appelmoes toe. Roer dit goed door tot dat er een dik beslag ontstaat. Is het beslag te dik? Voeg dan een klein beetje water toe.

Neem een lepel en schep het beslag in muffin vormpjes. Ik gebruik graag siliconen muffin vormen omdat deze zonder steun van een bakblik in de oven rechtop blijven staan, en omdat de muffins gemakkelijk uit de vorm te halen zijn.

Bak de muffins nu in zo’n 15 minuten af in een voorverwarmde oven op 175 graden. Let er op dat je de muffins niet te lang in de oven houdt; notenmeel brand sneller aan dan tarwemeel of bloem!

Eén muffin bevat ongeveer de volgende voedingsstoffen:

Calorieën  Eiwitten Koolhydraten Suikers Vetten Vezels
136,7 (kcal) 5,8 (gr) 2,7 (gr) 2,3 (gr) 10,6 (gr) 1,5 (gr)

Zoals je ziet zijn deze muffins rijk aan eiwitten, vezels en gezonde voedingsvetten. Door het gebruik van (light) appelmoes wordt het baksel toch smeuïg, en is het niet nodig om extra suiker toe te voegen! Natuurlijk kun je ook wat toevoegingen maken aan de receptuur, zoals (blauwe) bessen of wortelrasp, cacao-nibs of pompoenpitten, of gewoon een snufje speculaaskruiden of kaneel.

De muffins zijn ongeveer 2 dagen houdbaar in een afgesloten bakje. Op deze manier kun je er een aantal tegelijk bakken, om er vervolgens naar te grijpen als ontbijt, lunch of tussendoortje! Lekker au-naturel, maar ook bijvoorbeeld met honing, jam (zoals deze heerlijke zelfgemaakte Chia jam met aardbeien en vanille!) of roomkaas.

*Op de foto zie je trouwens mijn favoriete jam uit de supermarkt, Chantaine Vijgen Confituur <3