Recept voor zelfgemaakte Chia jam zonder suiker, met aardbeien en vanille

In het fruitseizoen sta ik om de week een kwartiertje in de keuken om chia jam te maken. Dit is een persoonlijke favoriet omdat er geen toegevoegde suikers inzitten, er geen pectine toegevoegd wordt en omdat je het overal bij kunt eten. Bijvoorbeeld s’ochtends bij de muesli of de havermout, s’middags op een cracker en s’avonds in een lekker toetje! Je maakt het gemakkelijk met dit recept voor zelfgemaakte chia jam.

Eerst even een klein stukje over zelf jam maken. Ik heb me er zelf nooit aan gewaagd, maar het schijnt een hele klus te zijn. Om de juiste dikte te krijgen moet je precies de goede hoeveelheid pectine en suiker toevoegen. Elk soort fruit heeft daarbij ook nog eens eigen suikergehalte waar je rekening mee moet houden; je gebruikt voor elk fruit een andere verhouding van ingrediënten. Het voordeel is dat je ‘normale’ jam hierdoor wel langer kunt bewaren, en zelfs kunt oppotten.

Wanneer je chia jam (ook wel chia jelly genoemd) maakt, ben je een stuk sneller klaar. Chia neemt namelijk gemakkelijk vocht op waardoor er een gel-achtig vliesje rond het zaadje ontstaat; een prima natuurlijk bindmiddel! Daarbij is chia zaad een van de rijkste natuurlijke bronnen van omega-3, en is het rijk aan mineralen, vitaminen, eiwitten en voedingsvezels.

Chia is een zogenaamde “superfood” en is daarom niet altijd even goedkoop. In de supermarkt betaal je voor een bakje van 150 gram al gauw 3 euro. Bij Body & Fit shop bestel ik al mijn noten, zaden en gedroogde vruchten een stuk voordeliger: Voor 500 gram chia zaad betaal je bij Body & Fit maar 5,50-.

Voor 1 pot heb je nodig:

– 400 gram aardbeien

– 40 gram chia zaadjes

– een scheutje vanille extract (of de merg van een vanille peultje)

– een scheutje water

Ontdoe de aardbeien van de kroontjes. Snijd de grote aardbeien in kwarten, de middelgrote aardbeien door de helft, en houd de kleintjes heel. Doe ze in een (steel)pannetje op laag tot middelhoog vuur. Voeg een klein beetje water toe, zodat de aardbeien niet aan de bodem vastbakken.

De aarbeien worden bij het verwarmen steeds zachter. Prak ze door met een vork; op die manier komt ook het sap uit de aardbeien vrij.

Wanneer het mengsel begint te koken haal je het pannetje van het vuur. Roer nu de vanille door het mengsel. Voeg dan de chia zaadjes toe. Roer het geheel goed door; je zult merken dat het mengsel al een beetje begint in te dikken.

Giet nu het mengsel is een potje en laat het potje afkoelen. Wanneer het potje voldoende is afgekoeld, plaats je het in de koelkast.

Eén eetlepel (c.a. 15 gram) chia jam met aardbeien en vanille bevat:

Calorieën  Eiwitten Koolhydraten Suikers Vetten Vezels
44,7 (kcal) 1,7 (gr) 6 (gr) 5,4 (gr) 2,2 (gr) 3,3 (gr)

Dat betekend dat er in deze chia jam meer dan 10x zo veel eiwitten, en zelfs meer dan 15x zo veel vezels zit dan in gewone jam! Daarbij zit er bijna de helft minder aan suiker in.

Het voordeel van dit recept is dat je eindeloos kunt variëren met fruit en verschillende toevoegingen. Denk bijvoorbeeld ook eens aan aardbeien met steranijs, mango met munt of appel met kaneel! Een pot chia jam is ongeveer 2 weken houdbaar in de koelkast.