Reistips: Een hotel boeken via Groupon of Vakantieveilingen

Als ik van plan ben om een dagje weg te gaan, neem ik vaak eerst een kijkje op Groupon of Vakantieveilingen. Op die manier doe ik niet alleen inspiratie op over wat ik precies zal gaan doen of waar ik terecht wil komen: Je boekt vele uitjes en nachtjes weg met hoge kortingen, of zelfs voor maar een fractie van de prijs! Inmiddels heb ik al wat ervaring met het boeken via deze websites en er zijn toch wat dingetjes waar je rekening mee moet houden, zodat je tripje ook daadwerkelijk aan je verwachtingen zal voldoen. Die deel ik graag met je in dit artikel!

Een hotel boeken via Groupon of Vakantieveilingen: Wat je moet weten

Ik wil allereerst even zeggen dat ik niet denigrerend wil doen over bedrijven die zich opgeven voor een samenwerking met deze websites, maar dat er toch een aantal zaken zijn die je in gedachten moet houden. Ik heb een aantal bedrijfsleiders over hun keuze voor dit soort sites gesproken en de redenen zijn vrij verschillend. Zo wil de één zijn bedrijf kenbaar maken bij een groter publiek. De ander wil met hoge kortingsacties nieuwe klanten aantrekken die, door de verlaagde prijs en de goede service die zij vervolgens aanbieden, vervolgens aanblijven. Maar ook een groot aantal bedrijven kiest voor een samenwerking met Groupon om hun bezetting zo functioneel mogelijk in te vullen of om een slechtlopend bedrijf nieuw leven in te blazen.

Dat betekend dat een groot aantal deals die je kunt doen bij websites als Groupon of Vakantieveilingen niet overeenkomen met de ‘normale’ arrangementen die bedrijven aanbieden.

In mijn ervaring kan dat ontzettend goed, of bar slecht uitpakken. Zo hebben restaurants die hun couverts met Groupon of Vakantieveilingen invullen, soms een aparte kaart voor klanten die zij via deze websites hebben binnengehaald. Dat hoeft helemaal niet slecht te zijn. Zo kan het zijn dat een dergelijke kaart wat kleiner is zodat het restaurant een minder groot aantal ingrediënten hoeft in te kopen, of dat je bijvoorbeeld een kleine meerprijs betaald voor de wat duurdere gerechten. En soms betekend het dat je nog net niet de restjes uit de keuken op je bord geplempt krijgt.

Hetzelfde geldt voor hotels. Zo is een Standard Room bij de aanschaf van een Groupon of een bieding op Vakantieveilingen vaak letterlijk van een ‘standaard’ niveau (tenzij dit anders vermeld wordt). Soms lijken hotels aanbiedingen via deze sites te gebruiken om zelfs het meest bedompte kamertje van het gebouw te verhuren. Daarbij zijn niet altijd alle data beschikbaar, of moet je soms een (weekend)toeslag betalen. Hoe kun je hier op anticiperen, én zorgen dat je waar voor je geld krijgt?

Maak een account aan en download de app

Voordat je een Groupon kunt kopen of mee kunt bieden op een Vakantieveiling, heb je een account nodig. Maak die dus eerst aan voordat je gaat rondsnuffelen; zo kun je eventuele teleurstellingen voorkomen! Het aanmaken van een account op beide websites is overigens geheel gratis.

Check de cijfers op Zoover en Tripadvisor

Wil je een goede indicatie van wat reizigers van een hotel vinden? Neem dan een kijkje op een paar rating sites. Mijn favorieten zijn Tripadvisor en Zoover. Wanneer het hotel vaker arrangementen via Groupon of Vakantieveilingen aanbiedt, is de kans groot dat je hier gedetailleerde ervaringen van jouw voorgangers kan lezen. Zo kun je al een idee krijgen of niet alleen het hotel, maar ook jouw specifieke deal (bijvoorbeeld inclusief diner, de upgrade naar een kamer, etc.) naar wens was.

Controleer of de datum die je in gedachten hebt, beschikbaar is

Het is dinsdagavond, je ligt op de bank, en besluit dat je vrijdag op zaterdag eigenlijk wel lekker een nachtje weg wilt. Een Groupon of een Vakantieveiling is een uitstekende manier om voor een gereduceerde prijs een last-minute te regelen. Houdt er wel rekening mee dat vaak niet alle data beschikbaar zijn! Soms bieden hotels enkel een verblijf tussen zondag en donderdag aan. Anderen bieden een ruimer aanbod aan data aan, maar het kan altijd net zijn dat het komende weekend al is volgeboekt.

Vaak geven deze websites een link naar een kleine kalender waar het aantal beschikbare kamers wordt aangeduid. Wil je echt perse op deze datum weg (bijvoorbeeld omdat je een diner reservering hebt staan)? Bel dan eerst even het hotel op om de datum die je hebt te bevestigen. Veel hotels vinden dit geen probleem, mits je hetzelfde uur jouw reservering via het systeem van de website bevestigd.

Lees de kleine lettertjes

Aan het boeken van een Groupon of een deal via Vakantieveilingen zitten een aantal voorwaarden verbonden. Hoe lang jouw deal geldig is is er één van, samen met de mogelijkheden om je verblijf te boeken of te annuleren.

Daarbij vereisen vooral deals op Vakantieveilingen wel eens een aantal toeslagen die jouw aankoop plotsklaps een stuk minder goedkoop maken. Denk daarbij aan zaken als “Wanneer je deze veiling wint ben je verplicht om ontbijt bij het hotel af te nemen a 15-. per persoon”, of “Op zaterdag geldt er een toeslag van 40-. per kamer per nacht”. Lees daarom voordat je biedt, de kleine lettertjes door.

Controleer of je veiling wel echt voordeliger is

Soms bieden mensen zo enthousiast op een veiling, dat ze niet doorhebben dat ze uiteindelijk even veel geld, of zelfs een meerprijs voor het arrangement betalen. Controleer daarom van tevoren even hoe veel een kamer in het hotel normaal gesproken kost.

Bekijk wat voor kamer je krijgt

Vaak adverteren hotels op Groupon en Vakantieveilingen met hun meest aantrekkelijke foto’s. Zo worden er vaak kiekjes van de meest prachtige suites geplaatst, en niet die van een Standard Room. Neem een kijkje op de website van het hotel zelf (of op Tripadvisor; deze site heeft een groot aanbod aan consumentenfoto’s) om te zien hoe de kamer die je boekt er dan wél uit ziet.

Overweeg een upgrade

Vaak wordt er bij de aanbieding vermeld dat je de kamer tegen een gereduceerd tarief kunt upgraden. Ik zou dat zeker overwegen! Zo kom je voor 15-. tot 30-. euro meer per nacht terecht in de mooiste kamers, of bijvoorbeeld de bruidssuite. Aangezien je toch al geld hebt bespaard bij het boeken, kun je voor dat extra’tje een nacht echt genieten!