Restaurant Review Uit Je Eigen Stad

In Rotterdam is er een restaurant waar je heerlijke gerechten kunt eten op basis van lokale producten. Lokale producten, midden in de stad? Jazeker; Uit Je Eigen Stad is namelijk niet alleen een restaurant maar ook een stadsboerderij. Met maar liefst 20.000 m2 grond is dit zelfs één van de grootste stadsboerderijen van Europa! Benieuwd naar wat dit bijzondere, en gezonde initiatief allemaal te bieden heeft? Lees het allemaal in deze Restaurant Review: Uit Je Eigen Stad!

Op de eerste plaats is Uit Je Eigen Stad dus een stadsboerderij: Een plek in Rotterdam-West waar eigen groenten worden verbouwd op de bijbehorende stadsakkers. Daarbij worden er ook kippen gehouden (hmm, verse eitjes), en worden er paddenstoelen gekweekt. Mocht je nog niet onder de indruk zijn, wil ik er ook even bij vermelden dat Uit Je Eigen Stad ook meervallen en Tilapia houdt in de bijbehorende kassen! Alle oogst wordt verwerkt in het bijbehorende restaurant. Daarbij kopen zij ook andere producten in van lokale producenten; een paar voorbeeldjes daarvan zijn de oude Rotterdamse kaas, de heerlijke ham en de makreel die wordt verwerkt in een lekkere broodspread.

Hoewel zo’n grote stadsboerderij niet anders kan draaien dan op een uitgekiende organisatie, is de sfeer in het restaurant en op het omliggende terrein juist lekker ontspannen. Zo kun je direct in de keuken kijken, staan er lange tafels voor grotere gezelschappen en is het interieur industrieel maar ongedwongen. Met de in- en uitloop van verschillende cursisten en mensen die op de akkers werken, is het een gezellig zooitje. En dat bedoel ik op de meest positieve manier die je je kunt bedenken!

Het eten is echt uitstekend en de producten worden rechtstreeks van het land en uit de kassen gehaald. In de zomer kun je buiten bij de akkers loungen op een picknickbankje. s’Winters kruip je in de leeshoek bij de oude kachel. Dagelijks komt er een gemêleerd publiek van zakenmensen, stelletjes, gezinnen met kinderen en studenten en freelancers die achter hun laptop zitten te werken onder het genot van een stukje notentaart. Eén van de boerderijpoezen lig een stoeltje verder rustig te spinnen: Zelfs wanneer het druk is, voelt Uit Je Eigen Stad nog gemoedelijk.

Tijdens ons bezoekje was het heerlijk weer. Tijd om in de tuin te zitten! Aangezien we hier vaker zijn geweest hebben we onze vriendin vriendelijk doch dringend verzocht de Lunch Boerenstijl te kiezen. Nee echt, we zijn best aardige mensen, maar soms weten we gewoon wat goed voor je is. En dat is de Lunch Boerenstijl. Ook voor jou. Kijk maar!

Voor 14,50-. krijg je namelijk dit heerlijke grote bord vol met verschillende lekkernijen van de lunchkaart. Zo heb je van alles wat! Hoewel de strekking hetzelfde is kunnen de ingrediënten per seizoen een beetje verschillen. Dit keer hadden we een heerlijke salade ‘Uit Je Eigen Stad’ met verse groentjes en geitenkaas. Daarbij een gazpacho van komkommer en verse munt. Om alles af te toppen krijg je twee verse boeren boterhammen die je kunt beleggen met de dikke plakken Rotterdamse kaas of ham, of met mijn persoonlijke favoriet; de makreelspread met rode biet. Voor de ‘extra-lekker’ kun je er zelfs wat van de huisgemaakte tomatenchutney op smeren. Wanneer ik zo’n Lunch Boerenstijl op heb, eet ik s’avonds wat minder: Gewoonweg omdat hij zo lekker vullend en divers is!

Wij zijn hier eigenlijk alleen maar geweest voor de lunch. Jammer, want de dinerkaart ziet er ook enorm veelbelovend uit! Denk aan een lekkere gezonde daghap, of aan ludieke gerechten zoals gerookte varkensnek met gember-appel of crème brûlée van bonenkruid. En heb je speciale dieetwensen? Op de kaart staat per gerecht aangegeven wat er in zit, van gluten en lactose tot schaaldieren en sesam.

Benieuwd geworden naar Uit Je Eigen Stad? De stadsboerderij ligt in Rotterdam-West, vlakbij het Marconiplein. Je kunt hier niet alleen terecht voor een heerlijke maaltijd; de boerderij biedt ook uitgebreide rondleidingen over het terrein, interessante workshops zoals tuinieren in het klein of zelf worst maken en een leuke stadsmarkt met lokale producten. Echt een bezoekje waard!