Rio Tico Safari Lodge Review: Slaap in een tent in de Costa Ricaanse jungle

Costa Rica… Wanneer ik aan dat prachtige land terugdenk verschijnen er ontzettend veel mooie beelden op mijn netvlies: Het afwisselende landschap, de verscheidenheid aan dieren, de vulkanen, de watervallen, en de ongerepte jungle. Omdat wij tijdens ons verblijf zo’n 3 weken zijn rondgetrokken door het prachtige land, hebben we een groot aantal accommodaties kunnen bezoeken. Hoog in mijn favorieten staat een wel heel speciale ‘kamer’; een luxe uitgevoerde safari tent in de jungle van de Osa Peninsula. Lees er alles over in deze Rio Tico Safari Lodge review!

Toen ik achter mijn computer onze flexdrive door Costa Rica voorbereidde, zat ik me al te vergapen aan de prachtige foto’s en video’s over de Osa Peninsula. Als groot survival programma fan (yay, Discovery Channel!) heb ik de naam al meermalen voorbij horen komen. “This region – the Osa Peninsula – may look beautiful, but it’s all too easy for tourists to get lost in the 300 square miles of dense jungle” (om Bear Grylls maar even te quoten). Hoewel ik natuurlijk niet letterlijk wilde verdwalen, leek het me wel wat om even helemaal van de buitenwereld afgesloten te zijn. Niets om je heen dan jungle, geen drommen toeristen, en geen hamburger aan het zwembad.

Bij de Rio Tico Safari Lodge vind je deze rust. Zoals ik in mijn artikel 10 tips voor een rondreis door Costa Rica al aangaf, moet je dit plekje wel eerst even zoeken: Ik ben blij dat we een TomTom hadden gehuurd! Maar als je eenmaal het onverharde jungleweggetje bent afgereden, voel je een deken van rust over je neerdalen. Exotische vogels en het kabbelen van de waterval in de vallei zijn de enige geluiden die je hoort. De ontspannen (Nederlandse) receptie heet je vriendelijk welkom, en daarna kun je heerlijk genieten van de natuurlijke faciliteiten die Rio Tico te bieden heeft. Zoals de Costa Ricanen dat zeggen: Pura Vida.

Hoewel het hotel ook een normale kamer aanbiedt, kom je eigenlijk voor een verblijf in één van de negen luxe safari tenten. Deze zijn ruim verspreid over het terrein en kijken uit op het riviertje dat onder in de vallei stroomt. Terwijl je vanaf het receptiegebouw over kleine stenen paadjes afdaalt naar je tent, kom je al de meest prachtige vogels en vlinders tegen. Het geluid van de watervallen wordt met elke stap luider, en je kan jezelf alleen maar verheugen dat er zulke mooie plekjes op de wereld bestaan. En daar kun je allemaal van genieten op de meest back-to-basic, maar ook intieme accommodatie die je kunt verzinnen: Een tent!
Hotel Rio Tico Safari Lodge Hotel Rio Tico Safari Lodge

En dat is niet zomaar een koepeltentje, natuurlijk. De luxe safaritenten van de Rio Tico Safari Lodge zijn uitgerust met een kingsize of met queensize bed plus een eenpersoonsbed. Daarbij is er ruimte voor een klein kastje voor je kleding en twee nachtkastjes met daar op een nachtlampje. Want jawel; er is gewoon elektriciteit in de tent, evenals een toilet en douche. Een wandeling met een wc-rol onder je arm wordt je bij Rio Tico bespaard! Hoe dan? De tenten zijn eigenlijk om een kleine badkamer-unit opgezet. Op deze manier heb je alle voordelen, maar niet de nadelen van kamperen.

Hoewel dit glamping genot je misschien niet meteen doet denken aan milieuvriendelijkheid en natuurbehoud, besteed Rio Tico Safari Lodge hier juist veel aandacht aan. Zo heeft het hotel een duurzaamheidscertificatie, wat inhoudt dat zij al hun afval recyclen, en dat er zuinig wordt opgesprongen met energie. Daarbij wordt afvalwater door het gebruik van biologisch afbreekbare schoonmaak- en wasmiddelen eenvoudig terug gebracht in de natuur door middel van een eigen zuiveringssysteem.
Hotel Rio Tico Safari Lodge Hotel Rio Tico Safari Lodge

Als dat nog niet genoeg was is de waterval waar je op uitkijkt een waar tropisch zwemparadijs, in de meest letterlijke zin van het woord! Op de grote steen in het midden van het riviertje kun je je handdoek neerleggen en heerlijk zonnen. Verder kun je met trapjes of speciaal bevestigde touwen lekker klimmen en spetteren in de verschillende kleinere poeltjes die in de watervallen zijn ontstaan. Niet alleen geschikt voor gezinnen, maar ook voor stelletjes: Zo hebben wij een paar heerlijke, romantische uren bij de watervallen doorgebracht!

Zoals je hoort is de Rio Tico Safari Lodge echt een paradijsje op aarde. Een nachtje in dit prachtige hotel was dan ook echt een droom die uitkwam! Zie jij een verblijf in dit prachtige hotel ook wel zitten? Kijk voor prijzen, meer reviews, foto’s en informatie op de Rio Tico Safari Lodge pagina op Tripadvisor.