Schoonmaak tips: Pointers om het poetsen makkelijk te maken!

Iedereen doet het. Ik dus ook, en ik schaam me er niet voor. Wel probeer ik het altijd zo praktisch mogelijk aan te pakken. Niet te lang, en zo gemakkelijk mogelijk. Ik ga je niet vertellen hoe je het moet doen; dat heb je waarschijnlijk zelf wel door. Maar ik kan je wel wat pointers geven om het voor jezelf wat makkelijker te maken. Waar heb ik het over? Schoonmaak tips natuurlijk!

Trek voldoende tijd uit

Natuurlijk, een vlug rondje door je kamer of je huis heen is zo gebeurd. Maar voor de wekelijkse schoonmaak of de wat grotere projecten kun je wel een paar uurtjes gebruiken. Plan daarna voldoende tijd in om jezelf weer op te frissen als je weer de deur uit moet; je date zit er niet op te wachten dat je aan komt lopen met een bos stro op je hoofd dat naar Ajax shower-power ruikt!

Kleed je even om

Het is zonde als je in je nette kleren gaat staan soppen. Ik weet er alles van: Ik heb ooit eens met de stang van mijn stofzuiger een gat gemaakt in mijn gloednieuwe broek (vraag me niet hoe)! Leg je nette kleren daarom terug in de kast, want hoewel ze niet stuk hoeven te gaan, worden ze waarschijnlijk wel nat of vies.

Pro-tip: Vis wat kleding uit de wasmand. Het maakt toch niet uit hoe je er uit ziet of hoe je ruikt als je aan het schoonmaken bent, en zo bespaar je jezelf weer een wasje!

Zorg dat je goed hebt gegeten en drink voldoende

Ja oké, we gaan natuurlijk geen marathon lopen. Maar je blijft het meest gemotiveerd wanneer je lijf tijdens het poetsen niet om een banaantje schreeuwt! Zorg dat je – wanneer je bezig bent – genoeg drinkt.

Stel een vaste cleaning-kit samen die je met je meeneemt

Er zijn spulletjes en middeltjes die alleen tevoorschijn komen wanneer je gaat schoonmaken. Veel mensen bewaren die in het gootsteenkastje, en doen er wanneer ze gaan poetsen een graai naar. Wanneer je een grote emmer of een kratje (of net als ik, een mandje) vult met de spulletjes die je doorgaans nodig hebt, kun je die van kamer naar kamer meenemen. Zo is het niet nodig om elke keer naar je gootsteenkastje te lopen om een nieuw vaatdoekje, of een fles schoonmaakmiddel te pakken.

Pro-tip: In mijn mandje zit een fles allesreiniger/ruitenreiniger met een spuitflacon, een fles badkamerreiniger met een spuitflacon, anti-kalk middel voor gootstenen en kranen en een fles dikke bleek voor de toiletten. Daarbij microvezeldoekjes, sponsjes, en natte doekjes waar al schoonmaakmiddel op zit voor kleine klusjes. Een plumeau (ja echt) voor het snellere stofwerk, en een rol vuilniszakken. Alles is voor een klein prijsje te koop bij de Action!

Kleine moeite, grote resultaten

Je huis “voelt” en ruikt pas écht schoon wanneer je de woonoppervlakken hebt afgenomen. Met de producten van tegenwoordig (zie het punt hier boven) is het echt niet altijd nodig om een emmer met sop klaar te maken, maar met een doekje met lekker ruikend schoonmaakmiddel wordt alles schoon en fris.

Pro-tip: Mijn favorieten (ja echt, ik heb schoonmaakmiddelen die ik het lekkerst vind ruiken) zijn Dasty Ruitenreiniger voor het afnemen van tafels, kastplanken en werkbladen, en Ajax Fête des Fleurs om mee te dweilen. Ze hebben allebei een bloemengeurtje, zodat je huis niet ongewild naar een operatiekamer of een bejaardentehuis gaat ruiken.

Neem de kans om het wat gezelliger te maken

Geef wat eer aan je werk en verander gelijk wat kleine dingen in je interieur. Zet bijvoorbeeld eens wat nieuwe kaarsen of een bosje bloemen neer! Je kunt ook de fruitschaal weer eens bijvullen, of gewoonweg wat dingetjes op tafel of in de kast anders neerzetten.

Pro-tip: Kijk naar producten in de badkamer die qua kleur of vorm mooi bij elkaar passen. Die kun je wat meer aandacht geven door ze op je wastafel te zetten. Staat nog leuk ook!

Houd het bij

Dit is denk ik wel de belangrijkste tip voor iedereen die een eigen huishouden voert, of dat nou op een studentenkamer is of in een eengezinswoning met drie kinderen. Door af en toe een doekje langs de eettafel te halen en de afwas bij te houden stapelt het schoonmaakwerk niet voor je op. En wanneer je alles een beetje bijhoudt, blijft je huis gezellig en schoon!