Slanke broccoli soep recept

Ik lunch graag met een soepje of een salade. Toch was het al een hele tijd geleden dat ik zelf een pan soep had gemaakt! Was het toen ik nog naast de markt woonde de orde van de dag (nou ja, van de week dan), heb ik er sinds ik verhuisd ben gewoonweg nog geen inspiratie voor gehad. Tot ik dit lollige recept op Lilyrose las. Soep maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Daarom deel ik met jou mijn slanke broccoli soep recept: Lekker tussen de middag, maar ook s’avonds met een lekker stuk stokbrood, of als licht voorgerechtje.

Voor een pan soep (waar je zo’n 8 koppen uithaalt) heb je nodig:

  • 800 gr (2 flinke struiken) broccoli
  • 2 (groenten)bouillonblokjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 Spaanse peper
  • Gemalen peper en zout naar smaak
  • Staafmixer
  • Soeppan
  • Soeplepel

Breng ruim 2 liter water aan de kook in een grote, diepe pan. Snijd ondertussen de stronken van de broccoli zodat je alleen de roosjes over houdt. Snijd de Spaanse peper door midden en verwijder de zaadjes met een mes. Voeg nu de broccoli toe aan het kokende water, samen met de bouillonblokjes, de Spaanse peper en de uitgeperste teentjes knoflook.

Laat de broccoli nu ongeveer 10 minuten koken. Niet langer; het is de bedoeling dat deze mooi groen van kleur blijft. Schep dan met een soeplepel ongeveer de helft van het kookvocht uit de pan. Vang dit op in een kom, of in een andere pan. Verwijder nu ook de halve Spaanse peper.

Neem de staafmixer en pureer de broccoli tot een gladde soep. Voeg tijdens het pureren eventueel een paar lepels van het kookvocht aan de soep toe: Zo kun je zelf bepalen hoe dik je de soep wilt hebben. Voeg naar smaak gemalen peper en zout toe.

Eén kop soep bevat de volgende voedingswaarden:

Calorieën  Eiwitten Koolhydraten Suikers Vetten Vezels
41 (kcal) 3,9 (gr) 3 (gr) 2,3 (gr) 0,6 (gr) 4,1 (gr)

Zoals je ziet bevat deze soep erg weinig calorieën, en is hij ook nog eens bijzonder vet-arm, terwijl hij relatief veel voedingsvezels bevat. Daarbij heb je natuurlijk profijt van de vitaminen die broccoli bevat. Slechts 60 gram broccoli bevat voldoende vitamine C om je in je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te voorzien! Daarbij is broccoli rijk aan de vitamines K, B1, B2, B3, B5, B6 en B11, A en E.

Ik heb de soep geserveerd met een schepje half-volle crème-fraîche en een paar takjes peterselie voor een volle, romige smaak. Heb je liever een wat pittigere soep? Pureer de halve Spaanse peper uit de bouillon dan mee!