Spannend en prachtig tegelijk: Duiken bij het Liberty wrak op Bali

Bali heeft meer te bieden dan “alleen” prachtige natuur, cultuur, diersoorten, lieve mensen en mooie tempels. Zo kun je namelijk ook prachtig duiken op het eiland! Tijdens onze reis naar Bali hebben wij ook gedoken, en wel op één van de meest unieke spots ter wereld; bij het wrak van de USS Liberty. Goed nieuws voor de snorkelaars en minder heldhaftigen onder ons: Het scheepswrak is gewoon vanaf het strand te bereiken! Lees meer over één van mijn mooiste duiken, en ook over de levensgevaarlijke duikfout die ik hier heb gemaakt!

Wrakduiken, spannend of eng?

Wrakduiken; het roept bij mij onbedoeld enge beelden op over skeletten die uit patrijspoorten schieten, en Jaws die minstens een gat in de boeg moet hebben geramd. Een schip zinkt toch niet voor niks?! Toen we onze reis naar Bali aan het plannen waren stond het toch hoog op mijn verlanglijstje; duiken bij de USS Liberty. Ik besloot mijn rijke fantasie te temmen en er voor te gaan. En ik heb er geen spijt van!

De USAT Liberty (beter bekend als de USS Liberty) heeft tijdens zowel de eerste als de tweede wereldoorlog trouw dienst gedaan, voornamelijk ter verdediging van de Amerikaanse vloot en om vracht te vervoeren. In januari 1942 werd het schip door een Japanse onderzeeër getorpedeerd. Het schip is toen niet meteen gezonken; in een poging de vracht te redden hebben twee boten het schip op sleeptouw genomen. Omdat de USS Liberty te veel water maakte kwam de expeditie niet verder dan Bali. Later is het schip door de vulkaanuitbarsting van Mount Agung van het strand de zee in gerold.

Na wat online research bleek het wrak bij de plaats Tulamben, ten noord-oosten van onze verblijfplaats Ubud te liggen. Je kan er komen met een “driver” (een particuliere taxi, die je voor zowel korte ritjes als voor een hele dag kan huren), en er zou op het strand een aantal duikscholen zitten. Een reis die makkelijk op de bonnefooi vanaf je hotel is te maken, als je bijtijds vertrekt!

Tulamben, Bali

Het strand van Tulamben bleek klein, maar ook niet zo druk. Na door onze driver te zijn afgezet wees hij ons een duikschool aan. Enthousiast na de lange rit spraken wij met een duiker, die ook gids bleek te zijn. Hij was vriendelijk en kalm (iets wat je begint te waarderen na zoveel ongemeende gezelligheid van veel Balinezen die in het toerisme werken) en wees ons naar een keet waar we ons konden omkleden. Ondertussen werd onze apparatuur al voor ons bij elkaar gezocht en klaargemaakt. Wat een service!

Voor mijn vriend – die niet alleen naar Indonesische begrippen lang is – hadden ze moeite om een geschikt wetsuit te vinden. Uiteindelijk werd hem een duikpak vol met gaten aangeboden. We deden er lacherig over; wetsuits in zulke maten liggen vast niet voor het oprapen in Bali! Nadat we een check hadden gedaan om te kijken of alle apparatuur naar behoren werkte merkten we echter dat de alles er gehavend en krakkemikkig uitzag. Goh, dat zal wel te maken hebben met het feit dat Bali geen rijk land is, dachten wij.

Ik zal er niet langer omheen draaien; dit is de grootste fout die we hebben kunnen maken. Door je enthousiasme wil je graag het water in, en omdat je al in je badpak staat wil je niet je spullen pakken en weggaan. Maar eigenlijk hadden we dat wel moeten doen! Er zijn gelukkig geen ongelukken onderwater gebeurd, en de duik was ronduit prachtig. De gids was kalm, ons inschattend op onze vaardigheden in plaats van op ons brevet (een clandestien voordeel waar ik bij ‘guided tours’ altijd maar wat graag gebruik van maak), en het onderwaterleven ronduit ongelooflijk. We hadden onze eigen duikcomputers, en op mijn vin die op 15 meter diepte uitschoot na, ging alles prima. Maar toen we na onze duik een drankje dronken op het strand, moesten we het allebei bekennen: Eigenlijk hadden we nooit aan een duik moeten beginnen met zulke twijfelachtige apparatuur.

Daarom een waarschuwing voor iedereen die in Bali, maar ook ergens anders in het buitenland gaat duiken; neem géén genoegen met oude of beschadigde duikapparatuur! Je leven is belangrijker dan je beleefdheid. Zoek gewoon verder als je geen vertrouwen hebt in de duikschool waar je terecht bent gekomen, en laat je niet leiden door je enthousiasme!

Duiken bij de USS Liberty

Duiken bij het Liberty wrak op BaliUit mijn research thuis kwam al naar voren dat het wrak vanaf het strand te bereiken is. Niets bleek minder waar, nog geen 30 meter uit de kust zagen we het wrak van de USS Liberty al opdoemen! Dit deel ligt slechts op 4 meter diepte, en net als in het gebied rond de rest van het wrak is er nauwelijks sprake van stroming en is het zicht goed. Dit maakt het wrak ook prima te bereiken voor snorkelaars; je zult misschien niet zo diep onderwater gaan dat je het wrak kunt aanraken, maar ook vanaf de oppervlakte is het een indrukwekkend gezicht om het oude schip te zien liggen!

Tijdens de afdaling maakte de gids een op het land afgesproken gebaar naar ons. Alsof hij een geweer afschoot seinde hij naar een kleurige vis die ons vanaf een afstandje bekeek. Dit was de zogenaamde ‘triggerfish’; een vis die bekend staat om zijn intelligentie en agressieve gedrag om hun territorium of eitjes te beschermen. Ze kunnen lelijk bijten: We zwommen er daarom met een grote boog omheen!

Duiken bij het Liberty wrak op Bali

Terwijl we langs een groot deel van de buitenkant van het schip zwommen was het duidelijk dat al dat oud ijzer een prima habitat vormt voor allerlei dieren en planten. Prachtig gekleurde koralen en ontelbare vissen, anemoontjes en andere onderwaterdieren zijn hier aan de orde van de dag. Ook zagen we barracuda’s en morenen; vissen die zoals de meeste duikers wel weten een beruchte reputatie hebben maar minder aandacht aan jou besteden dan jij aan hen.

Duiken bij het Liberty wrak op Bali

Hoe dieper we doken hoe meer het licht afnam; wanneer je de 15 meter gepasseerd bent wordt alles omhuld in een schimmig, blauw licht. De kleuren van de vissen namen af en ook zagen we meer scholen vis, in plaats van einzelgangers die alleen op hun eigen plekje bleven. Behalve de wanden van het schip, kon je ook één van de kanonnen zien uitsteken en oude balustrades zien staan, alles bekleed onder een dikke laag koraal. De gids leidde ons daarbij ook nog het ruim in; een prachtige, maar ook heel spannende ervaring! Doordat het ruim niet op alle plaatsen is afgesloten is het voor deze duik niet nodig om je wrakduik-brevet te hebben.

Duiken op Bali

Wil jij ook duiken bij het Liberty wrak op Bali? Neem dan mijn tips in acht en duik bij een duikschool die de beschikking heeft over kwalitatief goede spullen!

Is er een duikschool die ik zou kunnen aanraden na deze duik? Jazeker! Twee dagen later hebben we nogmaals een reis naar de kust gemaakt, om twee duiken te maken bij Padang Bai. Ook schitterend! Wij zijn hier begeleid door een enorm aardige en vakkundige gids van Bali Bubbles, die ook nog eens Nederlands bleek te zijn! Bij Bali Bubbles kun je niet alleen duiken op verschillende prachtige lokaties (waar onder het Liberty wrak bij Tulamben), maar ook je duikbrevet halen. Aangezien wij heel prettig hebben gedoken bij deze duikschool wil ik deze van harte aanraden!