Voorkom kerst stress met deze 5 tips

Over precies een week is het kerst. En hoewel ik net als ieder ander dol ben op gezelligheid, warmte en saamhorigheid, zijn de feestdagen voor veel mensen een bron van stress. Wat natuurlijk ontzettend zonde is: Je bent (met een beetje geluk) vrij van school of je werk, en je bent al dagen van tevoren bezig om er een heerlijke paar dagen van te maken. Soms juist met gespannen of een geforceerd gevoel als resultaat. Voorkom daarom kerst stress met deze 5 tips!

1: Bepaal je grenzen

Veel klusjes en afspraken worden in de loop van de maanden verplaatst naar een tijdstip waar iedereen vrij heeft. De kerstvakantie is daar een goed voorbeeld van. “Oh dan doen we dat toch even in de kerstvakantie?” In de praktijk is die vakantie echter maar kort. Netto vallen er maar drie officiële feestdagen af, maar tussendoor zul je het druk hebben met inkopen doen, voorbereidingen treffen en andere zaken. Vrije tijd is dan soms ver te zoeken. Bepaal daarom met zorg je eigen grens. Heb je nu al het gevoel dat je agenda vol druppelt, en dat je tussendoor nauwelijks de tijd zult hebben om het kadopapier van de vloer af te rapen? Plan dan een paar dagen vrij, gewoon om even bij te komen. Het heet niet voor niets kerstvakantie!

2: Maak het jezelf niet te moeilijk

Het is een cliché, maar bedenk wel dat het de gedachte is die telt. Eigenlijk draait de Kerst niet om het grootste kado, de lekkerste feestmaaltijd of de mooiste versieringen. Uiteindelijk zul je het meest gelukkig worden van een gezellige tijd, in plaats van een inzet die niet altijd in verhouding staat met het resultaat. Gooi er niet met de pet naar, maar neem eens een stapje terug. Je zult zien dat kerst ook heerlijk is wanneer iedereen een zelfgemaakt gerecht meeneemt voor het kerstdiner, als je samen een leuke wandeling maakt in plaats van het kerst-circus te bezoeken, of als je iedereen maar één cadeautje geeft in plaats van tien!

3: Wees efficiënt met voorbereiden en plannen

Verzorg jij dit jaar het kerstdiner, of moet je voor een groot aantal mensen cadeautjes kopen? Een lijstje van wat er precies moet gebeuren is een goed begin om je gedachten op orde te houden. Zo kun je globaal bedenken wat voor cadeau je voor wie wilt kopen, en dat opschrijven. Dat geldt ook voor het koken van het kerstdiner. Kun je bepaalde gerechten al van tevoren maken? Wat heb je daarvoor nodig? Door alles op te schrijven creëer je een beetje orde in de chaos, en blijven er geen flarden door je hoofd spoken. Wanneer je globaal hebt bepaald wat je precies gaat doen, kun je bepalen wanneer dat moet gebeuren. Plan je tijd zo efficiënt mogelijk in, zodat je meer tijd overhoudt voor andere zaken (zoals gezellig op de bank ploffen, of een paar uurtjes tijd voor jezelf).

4: Blijf vooral realistisch

Films en reclames staan er bol van: Perfect gedekte tafels, gigantische kerstbomen met daar onder bergen cadeaus, zoenen onder de maretak en een diner waar een chef-kok nog een puntje aan kan zuigen. In de praktijk kost dat niet alleen heel veel tijd; er is ook geen mens dat ontspannen wordt van de voorbereidingen voor zo’n perfecte kerst. Laat daarom jouw ideeën van perfectie varen. Je hebt toch niet in de hand of je nichtje die dag last krijgt van doorkomende tandjes, je opa een borreltje te veel neemt of dat er onverwachte familiespanningen ontstaan. Neem de dingen zoals ze komen. En verwar je best doen niet met een neurotisch verlangen naar de perfecte kerst.

5: Stel je verwachtingen bij

Moet je naar een groot bedrijfsfeest, terwijl je eigenlijk liever een kleinschalige kerst had gevierd? Is een familielid overleden rond de feestdagen, en verwacht je die vreselijk te missen? Of zie je er tegen op naast die vervelende neef te moeten zitten tijdens het kerstdiner? Dit zijn allemaal voorbeelden van zaken die van tevoren al een domper zijn op jouw feestvreugde. Maar laten we eerlijk zijn; je maakt je al zorgen over die speculaties, zonder dat je de realiteit een kans hebt kunnen geven. Wanneer je half-hartig aan iets begint, is de kans dat je daar een succes behaalt maar klein. Probeer daarom met een open vizier het kerstfeest in te stappen!