Wellness op Bali: De traditionele Mandi Lulur

Ik heb een vriend die je best blij kunt maken met een dagje sauna en een lekkere massage. Toen we tijdens ons verblijf op Bali een traditionele Mandi Lulur behandeling boekten, waren we dan ook plezierig verrast! Overigens was de behandeling koninklijk: Letterlijk en figuurlijk. En fijn. En stiekem ook wel een beetje lollig! Ik vertel je in dit artikel alles over onze traditionele Mandi Lulur behandeling, en wat we daar van vonden!

Wat is een Mandi Lulur?

De traditionele Mandi Lulur is een eeuwenoud ritueel dat ontstaan is in de koninklijke paleizen van Java. Deze uitgebreide behandeling met rijke ingrediënten was uitsluitend bedoeld voor prinsessen en koninginnen. Inmiddels is de behandeling naar andere delen van Indonesië overgewaaid, en is het een veelgevraagd ritueel voor bruidjes. Je huid wordt namelijk uitgebreid gescrubt en gemasseerd met verschillende mixen van kruiden en natuurlijke ingrediënten, waarna je een heerlijk bad neemt in water dat bezaaid ligt met bloemblaadjes. Wat uitgebreid. En chic!

Wij hadden dan ook geen idee wat ons te wachten stond, toen we via ons hotel in Ubud bij de nabijgelegen spa een Mandi Lulur boekten. We namen eigenlijk ‘het duurste van de kaart’: Dan hadden we in elk geval iets lekkers, toch? Niets was minder waar; het was een hele ervaring!

Uitkleden, maar niet helemaal

Ik kan je vertellen dat een bezoekje aan de Santi Mandala Spa al een ervaring op zich is. Vanuit je hotelkamer daal je af in een vallei met een kabbelend riviertje. De rotswanden zijn bezaaid met jungleplanten, en je hoort overal vogels en insecten. Over stenen bruggetjes, rijkelijk versierd met ornamenten, wandel je naar je behandelkamer. Ramen reiken van de grond tot het plafond, en de muren hebben een aardse, rotsachtige afwerking. Ook staan er twee massagetafels, en twee glimlachende meisjes.

Omdat de jongedames nauwelijks Engels spreken, gebaren ze ons om ons uit te kleden. Terwijl ik enthousiast mijn shirt uittrek, krijg ik een badmuts aangeboden. Of wacht, het is geen badmuts: Het is een klein geïmproviseerd wegwerp-broekje. De gaten voor de benen zijn zo klein, dat ik er eerst geen kledingstuk in kon herkennen. De meisjes gebaren dat we die moeten aantrekken. “Ik geloof niet dat we hier in gaan passen” hoor ik mijn vriend naast me proesten. Hoewel ik graag een wat positievere respons had willen geven, kan ik alleen maar knikken.

Dus trekken we de badmuts aan. Nou ja, we scheuren er faliekant uit. Er bleek voldoende ruimte voor de billen maar de beengaten waren ongeveer zo breed als mijn pols. Omdat het duidelijk is dat de broekjes niet voor hergebruik zijn bedoeld, grinniken we smakelijk om de papieren vodjes die om ons middel hangen. Gelukkig lachen de lieve meisjes met ons mee, terwijl ze gebaren dat we dan onze onderbroeken aan moeten houden. Ik trek het broekje van mijn pas nieuwe setje weer aan, hopend dat hij de behandeling overleeft.

Scrubben en smeren

Vervolgens mogen we op de behandeltafel gaan liggen. Ondanks dat we niet met z’n tweetjes zijn, vind ik het wel erg romantisch. De kabbelende junglestroom op de achtergrond, en zo’n prachtige omgeving; dit is mooi. Sterker nog; het leven is mooi. Terwijl mijn rug wordt ingesmeerd met een dikke, kruidige pasta werp ik een steelse blik naar mijn vriend. Die al snel op apegapen ligt terwijl het kleine vrouwtje ook hem insmeert met de scrub. Vakantie. Vrijheid. This is it. Toch dwalen mijn gedachten nu en dan even af. Daar heb je ook voldoende tijd voor; ik denk dat de dames bij elkaar wel een uur op ons hebben gewreven en geduwd!

Zouden de masseuses een muntje hebben opgegooid toen ze ons aan zagen lopen? Of hebben ze met één enkele blik van verstandhouding besloten wie wie zou behandelen? Als ik twee vakkundige handen mijn been voel optillen en aan mijn tenen voel trekken ben ik me pijnlijk bewust van het feit dat ik een stuk groter groter ben dan zij. En dan heb ik het nog niet eens gehad over mijn vriend, die zelfs naar Nederlandse begrippen een flinke kerel is!

Na enige tijd moeten we ons omkeren. Tegelijk, als in een soort gesynchroniseerde dolfijnenshow. Of in dit geval liever een soort modderige biggenshow; ik zie nu pas namelijk dat we bedekt zijn met een felgekleurd, geel-bruin goedje. Dit blijkt de Lulur te zijn: Een dikke pasta van gemalen rijst, noten en verschillende kruiden waar onder Kurkuma. Toch heb ik niet het gevoel dat ik ruik naar een curry-schotel; de Lulur ruikt fris en warm, en heeft een verkoelende werking op de huid.

Het toetje

Na een uitgebreide massage mogen we ons douchen. Dat kan in een regendouche die discreet achter een muurtje verscholen ligt. Dit neemt enige tijd in beslag; behalve dat de pasta erg dik en kleverig is, duurt het even tot je alle korreltjes uit nek, oksels en uit andere lichaamskieren hebt gespoeld. Ik begrijp inmiddels wel een stuk beter waarom ons de badmuts-met-beengaten was aangeboden. Gelukkig is mijn gloednieuwe broekje donker van kleur; als hij wit was geweest was hij nu geel. Maar dat maakt allemaal niet uit. We zijn allebei lekker rozig en lui, en ik voel een prettig, weldadig gevoel. Als ik dit had geweten, had ik als kind geen eigenaar van een kattenpension willen worden, maar een Javaanse prinses.

Wanneer we ons af hebben gedroogd en terug de behandelkamer inlopen, komen de masseuses net terug van een discrete pauze. Om het bloed weer terug in hun handen te wapperen, kan ik me zo voorstellen. Het volgende onderdeel van de behandeling is echter een stuk milder; we worden ingesmeerd met een koude, zachte yoghurt. Deze is overigens niet geparfumeerd; what you smell is what you get. Daarbij had het zo uit de koelkast kunnen komen; ik krijg het al snel erg koud! Gelukkig worden we al gauw bedekt met een schoon laken. Zo krijgen we ruim de tijd om het goedje in te laten trekken.

Een bad met bloemblaadjes

Na enige tijd worden we gewekt. De meisjes zijn zo zachtjes binnengekomen, en we waren zo heerlijk weggedut, dat ze ons letterlijk wakker moesten maken. Ze geven aan dat we ons nog een keer morgen douchen, en dan plaats mogen nemen in het grote, verzonken bad in de hoek van de kamer. Het oppervlak ligt bedekt met bloemblaadjes, waar onder frangipani, jasmijn en roos. Ik ben blij verrast; ik had het bad al zien staan, maar met alle bloemblaadjes er in dacht ik eigenlijk dat het voor de sier was!

Wanneer we uit de douche terugkomen laten we ons langzaam in het water zakken. Gelukkig is er voldoende ruimte voor twee personen; zelfs van Westers formaat. De dames zijn verdwenen. “Is dit het einde van de behandeling?” We hebben geen idee. We staren uit het raam naar de jungle en zuchten eens diep. Dit is een mooie afsluiting van zonder twijfel een koninklijke behandeling. Hoewel we de tijd namen om ons goed af te spoelen en te genieten van de romantische ambiance, besluiten we de gastvrijheid van de spa niet uit te buiten.

Wanneer we uit het bad klimmen, doen we een graai naar onze kleding, die overigens netjes opgevouwen over een stoel ligt. Ver zoeken naar de meisjes blijkt niet nodig; ze staan pal naast de deur op ons te wachten. Tot zo ver de illusie dat ze in geen velden of wegen te bekennen waren! Omdat we onze vlekkerige onderbroeken al hadden uitgetrokken, doen ze luid giechelend een stapje uit het zicht. Toch blijven ze daar tot het moment dat we, aangekleed en wel, uit de behandelruimte stappen om hen te bedanken voor de prettige behandeling en de goede zorgen. Het ultieme gevoel van vakantie en vrijheid voelen we pas echt wanneer we met onze natte, gele onderbroeken in de hand teruglopen naar onze kamer.

Benieuwd naar het hotel waar we verbleven, of zou je zelf ook wel zo’n heerlijke traditionele Mandi Lulur willen ondergaan? Bekijk dan de pagina van Santi Mandala Villa’s en Spa op booking.com.