Yoga: een gezonde geest in een gezond lichaam

Een korte geschiedenis

Mensen zijn heel lang geleden yoga gaan doen omdat ze het gevoel hadden het contact met de wereld (en dus het contact met zichzelf) kwijt te zijn. Door yoga te beoefenen, kan je het contact met jezelf terugvinden; Lichaam en geest worden weer samen één.

Wat maakt yoga nuttig?

Je vraagt je wellicht af wat de voordelen van yoga zijn. Er zijn er genoeg op te noemen:

Flexibiliteit

Yoga vergroot je flexibiliteit: als je pijnlijke spieren of gewrichten hebt, kan het beoefenen van yoga ervoor zorgen dat je losser in je vel komt te zitten, zodat je minder pijn zult ervaren. Je lichaam wordt sterker en gezonder en je zult er een betere lichaamshouding aan over houden.

Yoga brengt rust

Sommige mensen die yoga proberen zullen het in het begin helemaal niet rustgevend vinden; je leert allerlei nieuwe bewegingen te doen en je bent meer met je lichaam bezig dan ooit tevoren. Toch, als je doorzet en yoga wilt leren, zal je er een rustig mens van worden. Yoga zorgt voor ontspanning, zowel voor lichaam als voor geest. Hierdoor zal je ook beter en vooral rustiger kunnen slapen.

Mens sana in corpore sano

De titel van deze alinea is niet zonder reden gekozen: yoga zorgt ervoor dat je een gezonde geest in een gezond lichaam wordt. Yoga verbetert je denkvermogen omdat je leert omgaan met je lichaam. Je leert onbewust beter na te denken, zowel over hedendaagse zaken als over jezelf. Door yoga ervaart je lichaam een betere bloedcirculatie en er zal een toename zijn van het zuurstofgehalte. Je geest zal sneller dingen kunnen relativeren, je zult je minder zorgen maken over kleine dingen die eigenlijk niet zo belangrijk zijn. Je stresslevel zal een stuk lager komen te liggen. Niet alleen de kleine dingen zal je beter kunnen relativeren, ook grote belangrijke zaken zoals een lening afsluiten, geld lenen om een huis of een nieuwe auto te kopen kunnen met een gezonde kijk aangevat worden.

 

Leer je lichaam kennen!

Bovenstaande voordelen hebben je misschien laten inzien dat yoga daadwerkelijk ervoor kan zorgen dat lichaam en geest weer samenkomen. Mensen die yoga regelmatig beoefenen kennen hun lichaam onderhand door en door. Je eigen innerlijk leren kennen is heel belangrijk, aangezien dat de basis vormt voor wie je bent of wilt zijn naar de buitenwereld toe. Word ook een gezond mens in een gezond lichaam: kijk eens rond op YouTube of op het internet voor filmpjes en/of uitleg omtrent yoga, of breng een bezoekje aan een sportschool waar ze yogalessen geven. Leer je lichaam kennen en wees gezond!