Zwangerschapsvitaminen: Welke vitaminen neem je in voor en tijdens je zwangerschap

Toen ik wist dat ik zwanger wilde worden ben ik gelijk gaan kijken naar het aanbod aan zwangerschapsvitaminen. Zo had ik al eens opgevangen dat de dosering in bepaalde “normale” vitaminenpillen slecht kunnen zijn voor de ongeboren vrucht, en zelfs een miskraam kunnen veroorzaken. Daarbij wil je natuurlijk dat je baby vanaf het begin de beschikking heeft over alle stoffen die hij of zij nodig heeft, waar onder foliumzuur en een goede dosis vitamine D. Ik heb een onderzoekje gedaan naar zwangerschapsvitaminen, en bekeken welke stoffen je nodig hebt bij het zwanger worden, en het zwanger zijn.

Ik ben geen dokter. En om nou naar de dokter te gaan om te vragen welke vitaminen je lijf precies nodig heeft wanneer je zwanger wilt worden (of zwanger bent) leek me ook een beetje overdreven. Toch wilde ik weten welke stoffen je lichaam en je kindje nodig hebben, vooral voor en enkele maanden na de bevruchting. Hier onder volgt een lijstje van bestanddelen die wat extra aandacht verdienen:

Foliumzuur

Foliumzuur (of vitamine B11) is belangrijk voor een goede ontwikkeling van de ongeboren vrucht. Door foliumzuur te slikken verklein je de kans op ernstige aandoeningen, zoals een open ruggetje of een open schedel. Het wordt daarom aangeraden om foliumzuur te slikken een maand voor je stopt met het gebruiken van voorbehoedsmiddelen. Op die manier heeft je lichaam voldoende van deze stof voorradig om het vruchtje te sterken tijdens de eerste ontwikkelingen*.

* Je kunt bijna niet voldoende foliumzuur binnenkrijgen wanneer je zwanger bent door je voeding. Het is dus enorm belangrijk om foliumzuur te slikken in de vorm van preparaten!

Vitamine D

Je krijgt vitamine D binnen door de zon. Helaas zijn zwangere vrouwen minder geneigd om in het zonnetje te zitten; behalve dat het oncomfortabel kan zijn door de warmte, voel je je misschien te ziek om veel buiten te komen, of wil je kost wat kost een zwangerschapsmasker voorkomen. Het slikken van een vitamine D preparaat wordt aangeraden, omdat je lichaam hierdoor efficiënter wordt in het opnemen van calcium uit je voeding. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling van tanden en botten van je kindje, maar ook voor je eigen immuunsysteem.

Vitamine A

Let op: Bij deze vitamine is het juist belangrijk dat je er niet te veel van binnen krijgt! Vitamine A kan bij overdosering aangeboren afwijkingen veroorzaken bij je ongeboren baby. Het is daarom belangrijk dat je maar een klein beetje paté, lever of leverworst eet tijdens je zwangerschap: Ook deze voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine A.

Vitaminepreparaten die speciaal zijn ontwikkeld voor zwangere vrouwen gebruiken in plaats van vitamine A daarom bètacaroteen. Ons lichaam kan van deze stof vitamine A aanmaken, maar voorkomt zelf dat je hier te veel van binnen krijgt.

Omega-3

Omega-3 wordt ook wel visolie genoemd. Wanneer je zelf niet vaak vette vis eet, is het aan te raden dat je hier een preparaat van slikt. Omega-3 zorgt voor een goede ontwikkeling van de hersenen en de ogen van je ongeboren kindje.

Overige vitaminen

Verder wordt zwangere vrouwen aangeraden om voldoende vitamine C en ijzer binnen te krijgen.

De zwangerschapsvitaminen die ik heb gekozen

Ik heb uiteindelijk bij de drogist een groot aantal verpakkingen naast elkaar gehouden, om te zien welke producten de meest belangrijke vitaminen en de juiste hoeveelheden bevatten. Ik heb uiteindelijk gekozen voor Davitamon Mama Compleet multivitaminen met Omega-3.

Hoewel deze vitaminen wat duurder zijn dan bijvoorbeeld die van drogisterij huismerken, is dit complex één van de weinigen die ook omega-3, of visolie bevat. Aangezien ik door mijn aanhoudende zwangerschapsmisselijkheid geen vis kan eten, leek me dit een goede oplossing! Daarbij heb ik deze vitaminen uitvoerig getest, en kan ik zeggen dat de capsules makkelijk door te slikken zijn en geen visolie bijsmaakje hebben! Dat vind ik enorm fijn, omdat ik voor mijn zwangerschap visolie preparaten slikte die er voor zorgden dat ik de hele dag een vissig smaakje in mijn mond had.

Als ook jij op zoek bent naar een goed vitaminecomplex wanneer je zwanger wilt worden, of al zwanger bent, kun je die o.a. bij The Vitamin Store bestellen:

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links. Lees er hier meer over!

Wanneer ben jij begonnen met het slikken van speciale zwangerschapsvitaminen?